Blizu stotinu Čečena na graničnom prijelazu Maljevac u Velikoj Kladuši želi preći u Hrvatsku.     Foto: AA

Hofman je na taj način potvrdio tvrdnje poslanika u Zastupničkom domu PS BiH Šemsudina Mehmedovića (SDA) da je u proteklih nekoliko meseci u BiH legalno ušlo preko 400 Čečena koji se nakon toga prebacuju do graničnog prelaza Maljevac i tako pokušavaju da uđu u Hrvatsku.

Mehmedović je to rekao ranije u izjavi za sarajevski portal Faktor i optužio vlasti u Hrvatskoj da čine sve da bi Čečene zadržali u BiH, a rukovodstvo Granične policije BiH optužio je za delovanje po nalogu zvaničnog Zagreba.

"Oni beže od mobilizacije u Rusiji. Međutim, poslednjih nekoliko dana dešava se čudna situacija. Hrvatska policija preti zatvaranjem graničnog prelaza jer je na njihovoj teritoriji, ukoliko Granična policija BiH pusti ruske državljane da izađu iz BiH. Te osobe mogu nesmetano napustiti našu zemlju, jer se u pravilu ne zadržavaju duže od 24 sata na teritoriji BiH. Sada hrvatska policija pokušava ostvariti pritisak na bh. stranu da te osobe, ruski državljani ostanu u BiH, odnosno da im naša Granična policija zabrani izlaz iz BiH i tako se stvara koncentracija ruskih državljana u blizinu graničnog prelaza na bh. strani", rekao je Mehmedović.

Ustvrdio je i da prema informacijama kojima koje je dobio sa strane, šefovi u Graničnoj policiji BiH "slepo slušaju hrvatsku stranu i praktično rade u korist hrvatske policije".

Hofman je u izjavi za mostarski portal Hrvatski medija servisa (HMS) rekao da ruski državljani zloupotrebljavaju gostoprimstvo Bosne i Hercegovine.

"Više stotina državljana Ruske Federacije iz Čečenije, Dagestana itd. poslednjih dana sleće u Sarajevo, navodeći kao razlog posete turizam. Svi oni poseduju znatne količine evra i unapred uplaćene vaučere za hotelski smeštaj u Sarajevu. Nakon graničnih provera sjedaju u taksi i umesto u jedan od sarajevskih hotela upućuju se prema granici sa Hrvatskom s namerom da traže azil", tvrdi Hofman.

Dodao je da oni na ovaj način očisto, kako kaže, zlouporabljuju ukazano gostoprimstvo BiH i koriste je kao odskočnu dasku za ulazak u EU.

Prema njegovim informacijama, tvrdi, da deo ovih Čečena pripada tzv. Kadirovcima koji, kako navodi, "ne samo da su obmanuli granične policajce BiH prilikom ulaska u nasu zemlju, nego je i motiv njihovog ulaska u EU daleko od ostvarivanja azilantskog statusa".

Rekao je i da ova situacija, prema njegovim rečima, "predstavlja potencijalnu ozbiljnu opasnost po bezbednost i BiH i EU, upravo u svetlu ratnog sukoba u Ukrajini".

Hofman rešenje vidi u ukidanju bezviznog režima s Ruskom Federacijom imajući u vidu, kako kaže, potrebe usklađivanja spoljnopolitičke politike BiH sa politikom EU.

Tanjug