EU, NATO i SAD su pozvali  na deeskalaciju i uklanjanje barikada na sjeveru Kosova.     Foto: AA

Hiljade lokalnih Srba sa sjevera Kosova protestovalo je u Rudaru kod Zvečana iza barikada postavljenih na putu ka Jarinju, graničnom prelazu sa Srbijom.

Okupljeni na lokaciji poznatoj kao "Krst" su razvukli zastavu Srbije dugu nekoliko desetina metara, a nosili su i transparente na kojima je, između ostalog pisalo, "Decu nisam rađala za Kurtijev snajper", "Jer odavde nema nazad".

Na protestu su učestvovali Srbi iz raznih opština na Kosovu, a prisustvovali su i članovi najveće srpske stranke na Kosovu, Srpske liste, na čelu sa predsjednikom ove stranke Goranom Rakićem.

Rakić je prisutnima rekao da srpski narod na Kosovu svakodnevno "doživljava teror od zvanične Prištine" i da se, prema njegovim riječima, realizuju neosnovana hapšenja.

"Tajni spiskovi i lista za odstrel Srba pokazuju kako izgleda demokratija Albina Kurtija. Imajući u vidu da međunarodnoj zajednici smetaju barikade, ali ne smeta maltretiranje Srba, želim da poručim da smo svoji na svome, da ne možemo da ćutimo na nepravdu", rekao je Rakić.

Predrag Pantić, sin bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića, koji je uhapšen zbog sumnje u "teroristički napad i napad na ustavni poredak Kosova", zahvalio je svim prisutnima na skupu.

"Ove barikade nisu postavljene samo zbog mog oca, moj otac je kap koja je prelila čašu u moru jednostranih poteza, hapšenja i maltretiranja srpskog naroda. Narodu je ovde dugo vremena teško i kada god smo mislili da ne može biti teže iznenadili su nas. Moj otac je uhapšen i već proglašen krivim", rekao je danas na protestnom skupu Srba u Rudaru sin uhapšenog Dejana Pantića.

Tenzije između Kosova i Srbije značajno su porasle nakon što je zadržan osumnjičeni Dejan Pantić, bivši pripadnik Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umiješanost u krivična djela terorizma i napad na ustavni poredak.

Reagujući na ovaj događaj, kosovski Srbi od 10. decembra čuvaju straže na barikadama koje su postavili na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Evropska unija (EU), NATO i Sjedinjene Američke Države pozvali su na deeskalaciju i uklanjanje barikada na sjeveru Kosova.



TRT Balkan / agencije