Muftija Adilović: Ne smijemo dozvoliti nestanak naše domovine.      Foto: AA

Ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti nestanak naše domovine. Uradimo sve što možemo da naša domovina bude stabilna i prosperitetna. Pozivamo sve, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, sve one koji žele dobro ovoj državi i njenim narodima i građanima, da se uključe u proces izgradnje savremene i prosperitetne Bosne i Hercegovine, poručeno je danas s platoa Ratne džamije na Igmanu, gdje je održan centralni dio 22. manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022".

Defileom ratnih zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH, prigodnim vjerskim programom te klanjanjem džuma-namaza održan je centralni dio manifestacije koja se održava 22. godinu zaredom.

Na platou Ratne džamije na Igmanu danas je bio prisutan veliki broj vjernika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.
Programu su prisustvovali muftija travnički Ahmed ef. Adilović, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Senad Mašović, direktor JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić, ministri i predstavnici različitih nivoa vlasti, brojne zvanice i građani. Program je počeo učenjem odlomaka iz Kur'ana, uslijedio je defile zastava uz tekbire, nakon čega je klanjan i džuma-namaz, sedmična muslimanska molitva petkom.

Muftija Adilović: Ne smijemo dozvoliti nestanak naše domovine


Muftija travnički, Ahmed ef. Adilović, koji je na Igmanu danas bio u svojstvu izaslanika reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, poručio je na hutbi kako je u augustu 1993. godine na Igmanu zaustavljena agresorska ofanziva i spriječen pokušaj da glavni grad Sarajevo padne u potpuno okruženje i blokadu.

Rekao je kako historija bilježi deset velikih pokušaja uništenja i nestanka Bošnjaka i Bosne, od kojih je posljednji i na međunarodnim sudovima, makar u jednom dijelu, okarakterisan genocidom.

Dodao je kako u nedavnoj agresiji na BiH, kada nismo bili ni svjesni kakvo će se zlo na nas sručiti, kada gotovo nikako nismo bili spremni odgovoriti na agresiju i kada, dunjalučkim mjerilima gledano, nismo imali gotovo nikakve šanse na opstanak.
"Zahvaljujući Božijoj pomoći, desilo se čudo bosanskog otpora, gdje smo uspjeli izvojevati značajne pobjede i opstati kao narod, te sačuvati našu domovinu u stanju u kakvom je danas. Jedna od tih pobjeda desila se ovdje, prije 29 godina", poručio je Adilović.

Proučena dova za domovinu

Program je završen učenjem dove za domovinu Bosnu i Hercegovinu, a koju je proučio Kenan ef. Bajrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak.

Bitka na Igmanu jedna je od najznačanijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada s ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH, to nije dozvoljeno.

Manifestacija, koja se održava 22. godinu zaredom, trajat će do 15. augusta 2022, a ovogodišnja se održava pod motom "Opet BiH".
Cilj manifestacije je da se na dostojanstven način oda počast svim braniocima Bosne i Hercegovine, svim šehidima i poginulim borcima, kako bi se na najbolji način prenijela istina o časnoj odbrani domovine novim naraštajima.

AA