"Ove univerzalne poruke vrijednosti muslimani BiH na poseban način osjećaju, razumiju i stoljećima njeguju i primjenjuju sa svojim najbližnjim komšijama, prijateljima i sugrađanima", rekao je Helez.      Foto: AA

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu je večeras upriličen prijem povodom predstojećeg muslimanskog blagdana Kurban-bajrama, čiji je domaćin bio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

Prijemu su prisustvovali predstavnici vojno-diplommatskog kora u BiH, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, predstavnici javnog i političkog života u BiH, izaslanik reisul-uleme Islamske vjerske zajednice u BiH vojni muftija Nesib ef. Hadžić, predstavnici drugih vjerskih zajednica te brojni generali, oficiri, predstavnici medija, zvanice i gosti.

Ministar Helez se u obraćanju zahvalio zvanicama na prisustvu te kazao kako Kurban-bajram nosi poruku jednakosti i jedinstva, solidarnosti i razumjevanje, ljubavi i praštanja.

"Ove univerzalne poruke vrijednosti muslimani BiH na poseban način osjećaju, razumiju i stoljećima njeguju i primjenjuju sa svojim najbližnjim komšijama, prijateljima i sugrađanima", rekao je Helez.

Dalje je kazao kako je skup "prilika za sve nas u BiH da se prisjetimo svega onoga što smo zajedno postigli u protoklom vremenu, a postigli smo puno posebno u kontekstu približavanja Europskoj uniji".

"Neka nas ovi uspjesi dodatno ohrabre i motivišu kako bismo nastavili dalje raditi na izgradnji stabilne, sigurne i prosperitne države BiH, buduće članice Europske unije, porodice zemlja kojoj geografski, civilizacijski i kulturološki pripadamo vjekovima", poručio je Helez.

Rekao je kako su različitosti BiH nešto što donosi vrijednost u naš zajednični život, da su njene sličnosti potencijal i šansa za bolju i prosperitetniju budućnost svih onih koji žive u domovini BiH.

"Snaga naše domovine je u našoj sposobnosti da vratimo mostove dijaloga, da iznađemo načine i prevaziđemo prepreke. Evropska BiH, zemlja jednakih građana, naroda je naš zajednički cilj kojemu svi skupa treba da težimo", rekao je Helez.

Još jednom zahvalivši zvanicama na dolasku, Helez je govor završio riječima: "Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta Bajram šerif mubarek olsun."

Kurban-bajram je u nedjleju, 16. juna.

TRT Balkan / agencije