Ove godine iz BiH 996 hadžija     Foto: AA

Prva grupa od 180 budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine krenula je jutros s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Medinu, kako bi u narednim danima obavila petu islamsku dužnost.

Za danas su zakazana još četiri leta, kojima će ukupno 996 budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine otputovati u Saudijsku Arabiju.

Polasku je prethodilo okupljanje u džamiji "Kralj Fahd" u Sarajevu, a prvi let sa sarajevskog aerodroma zakazan je za 9:20 sati.

Glavni vodič, Izet ef. Čamdžić, kazao je novinarima kako je prva grupa hadžija s područja Muftijstva sarajevskog već krenula.

"U prvom avionu je 180 naših hadžija. Ukupno ove godine iz BiH putuje 996 hadžija. I, evo, hvala Bogu, spremni smo za put, prvi autobus je stigao na aerodrom, čekiranje karata je u toku, nadamo se sretnom, ugodnom i hairli putovanju“, rekao je Čamdžić.
Dodao je kako najmlađi hadžija iz BiH ove godine dolazi iz Gradačca, a riječ je o Mehmedaliji Mehiću, koji ima 20 godina.

"Mislim da je od djetinjstva sakupljao novac za svoj hadž, sve što bi dobio od bajramluka i drugih hedija. I, evo, sakupio je i uplatio sebi hadž“, kazao je Čamdžić.

Među putnicima na hadž danas je i Iman Redžović, ona prvi put obavlja hadž i ide u pratnji supruga.

Mnogima je ovo putovanje ostvarenje životnog sna     Foto: Others

U prvoj grupi hadžija danas je i Emin Fočo, koji je doputovao iz Kanade, a porijeklom je iz Sarajeva. Jedan je od najstarijih ove godine među hadžijama iz BiH. Ističe kako je teško opisati emocije koje danas osjeća pred polazak u Medinu.

"Vrlo teško je sve to opisati. Prvi put obavljam hadž. To je nešto što smo sanjali cijeli život. Momenat kada se ostvaruju želje koje su dugo godina buktile u nama“, izjavio je Fočo.

Kada je riječ o zemljama regiona, iz Hrvatske ove godine na hadž idu dvije osobe, dok iz Srbije, prema dostupnim informacijama, nema hadžija.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života trebaju ispuniti svi punoljetni muškarci i žene, koji steknu uslove za to.

TRT Balkan / agencije