"Turkiye je voljna da održavamo ove sastanke redovnije kako bi promovisali regionalnu saradnju", poručio je šef turske diplomatije.     Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastali su se na marginama “Dubrovnik Foruma 2024“ u Hrvatskoj.

U okviru “Dubrovnik Foruma 2024“, Fidan, Grlić Radman i Konaković održali su deveti po redu trilateralni sastanak Turkiye, Bosna i Hercegovine i Hrvatske.

Grlić Radman je izjavio da je trilateralni sastanak Turkiye, Bosna i Hercegovine i Hrvatske koristan format za konstruktivni politički angažman s ciljem izgradnje međusobnog povjerenja i saradnje među državama.

"Potvrdili smo još jednom da je sigurna, stabilna i prosperitetna regija Zapadnog Balkana sa jasnom perspektivom članstva u Europskoj uniji (EU) naš zajednički strateški interes", rekao je Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Također sam ponovio punu podršku odluci Europskog vijeća da otvori pregovore o pristupanju sa Bosnom i Hercegovinom i nadam se da će se zadržati ovaj pozitivni momentum", kazao je Grlić Radman.

On je naglasio značaj dobrih odnosa Hrvatske i Turkiye.

"Hrvatska smatra Turkiye važnim partnerom u EU-u i saveznikom u NATO-u. Drago nam je da se naši politički odnosi konstantno razvijaju i produbljuju. Postoji jasan napredak u mnogim oblastima naše ekonomske saradnje, ali i potencijal za dodatni napredak. Mnoge turske kompanije su već prepoznale Hrvatsku kao privlačnu destinaciju za investiranje", rekao je Grlić Radman.

Konaković je istakao značaj trilateralnog sastanka s kojeg su, kako je rekao, uputili važne poruke.

"Hrvatska je naš susjed, važan susjed. Želim da zahvalim kolegi Grlić Radmanu, premijeru Andreju Plenkoviću i hrvatskoj vladi za zalaganje za Bosnu i Hercegovinu u historijskom procesu za otvaranje pristupnih pregovora BiH s EU-om. Za Bosnu i Hercegovinu je ovo važna historijska odluka", kazao je Konaković.

Potom se osvrnuo na bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Turkiye.

"Turkiye je država koju Bosna i Hercegovina smatra istinskom prijateljskom i bratskom zemljom, imamo posebne veze, tradicionalne, historijske. Sa obje države imamo odlične trgovinske veze", rekao je Konaković, dodajući da su tokom sastanka razgovarali o jačanju međusobne saradnje.

"Razgovarali smo o novim prilikama u oblastima u kojima možemo još bliže sarađivati, obrazovanju, ekonomiji, infrastrukturi, energiji, namjenskoj industriji i mislim da postoji prostor za napredak u ovim oblastima", kazao je Konaković te poručio da Bosna i Hercegovina smatra regionalnu stabilnost jednim od svojih glavnih prioriteta.

Naglasio je također da Turkiye ima važnu i ozbiljnu ulogu u ovom dijelu Evrope.

"Zato što imaju utjecaj, imaju dobre odnose, utjecaj u ekonomskim i političkim procesima u ovom susjedstvu, a to može biti od koristi za Bosnu i Hercegovinu, za našu stabilnost, teritorijalni integritet i suverenitet", rekao je Konaković.

Izrazio je zahvalnost kolegama na podršci koju su pružili Rezoluciji o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GSUN).

Fidan je istakao da su imali vrlo produktivan sastanak s ciljem jačanja veza triju država, kao i jačanja regionalne saradnje.

"Smatramo da su bliski odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske krucijalni za dugotrajan mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i ostatka regije", rekao je Fidan.

Naglasio je da su tokom sastanka razgovarali o brojnim temama, uključujući i najnovija politička dešavanja u Bosni i Hercegovini te zajedničke konkretne projekte koji će, kako je rekao, doprinijeti razvoju regije.

"Još jednom potvrđujem našu snažnu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i političkom jedinstvu Bosne i Hercegovine i izražavam zabrinutost zbog retorike podjela u BiH. Vjerujem da je važno izgraditi atmosferu pomirenja ako želimo da napredujemo", kazao je Fidan.

Istakao je da su također razgovarali o pitanjima povezanosti i infrastrukturnim projektima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, dodajući da su imali vrlo produktivnu razmjenu mišljenja.

"Turkiye je voljna da održavamo ove sastanke redovnije kako bi promovisali regionalnu saradnju", poručio je šef turske diplomatije.

Trojica zvaničnika učestvuju na Međunarodnoj konferenciji “Dubrovnik Forum 2024“, koja se održava 28. i 29. juna. Međunarodni skup u Dubrovniku ove se godine održava pod sloganom “Opasni tjesnaci i sigurni prolazi”.

TRT Balkan / agencije