Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” dala je veliki doprinos izgradnji Bosne i Hercegovine kao multietničke i multikulturalne zemlje, poručeno je povodom 120. godišnjice osnivanja ove ustanove.        Foto: AA

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” dala je veliki doprinos izgradnji Bosne i Hercegovine kao multietničke i multikulturalne zemlje, poručeno je povodom 120. godišnjice osnivanja ove ustanove.

U Sarajevu je danas održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen i jubilarni svečani koncert, svjetska praizvedba simfonijske svite “Storia bosniaca“ kompozitora Ammara Jažića i horskog libretiste profesora Almira Bašovića.

Centralna jubilarna akademija i koncert povodom 120. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“ održat će se 28. septembra u 20 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Koncert će biti održan u izvedbi Sarajevske filharmonije i hora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Sanjin Kodrić podsjetio je da su napisane brojne knjige i naučni radovi o radu i djelovanju ove ustanove.

“Ova institucija je tokom svojih 120 godina u nedostatku drugih institucija bila pokretač svega toga važnog i progresivnog kod Bošnjaka, ne samo u sferi kulture nego u društvenom smislu. Mi smo putem naših đačkih i studentskih domova, stipendija i zajmova obrazovali do Drugog svjetskog rata više od dvije trećine bošnjačkih intelektualaca, a i neki nebošnjaci su bili naši stipendisti. Mi smo bili ti koji su Bošnjake upoznali sa evropskom modernom književnošću, pozorištem, baletom“, kazao je Kodrić.

Izrazio je zadovoljstvo da će veliki jubilej, 120. godišnjicu osnivanja Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“, obilježiti upravo koncertom i svjetskom premijerom simfonijske svite “Storia bosniaca“.

Podsjetio je da je visoki pokrovitelj obilježavanja godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“ član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Mehmed Pargan, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, istakao je da je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” kroz historiju dala veliki doprinos izgradnji Bosne i Hercegovine kao multikulturalne države.

“Duhovna snaga Bošnjaka i duhovna snaga Bosne i Hercegovine nedvojbeno su najvažniji faktori u aktuelnom trenutku u procesu razvoja i jačanja bosanskohercegovačkog društva. Ideja slobode i ideja jednakopravnosti i zajedništva temelji se u moderni Bosne i Hercegovine kao multietničke i multikulturalne zemlje. Bošnjačka zajednica kulture Preporod je kroz svoj rad dala nemjerljiv doprinos takvom društvu“, rekao je Pargan.

Kompozitor Ammar Jažić izjavio je da je “Storia bosniaca“ simfonijska svita u pet stavova.

“Simfonijska svita je romantičarski oblik za simfonijske orkestre u klasičnoj muzici i serioznoj muzici, najčešće korišten u periodu kasnog romantizma i dodaje se često hor kao dodatak, što mi ovaj put imamo. Sastavljena je od pet stavova koji predstavljaju po jednu od rijeka u Bosni i Hercegovini. Željeli smo da kroz taj tok rijeka prikažemo historijski tok i naše postojanje na ovim prostorima“, kazao je Jažić.

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”

Prije 120 godina, odnosno 20. februara 1903., osnovana je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod“, temeljna i najstarija organizacija kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačka kulturna matica i svjetska kulturna zajednica bošnjačkog naroda.

Izvorno je osnovana pod imenom društva “Gajret“, svog prvog pravnog prethodnika i preteče, dok joj je drugi pravni prethodnik i preteča društvo “Narodna uzdanica“, osnovano 17. oktobra 1924. godine. Ova dva društva, kao i više drugih oblika kulturno-prosvjetnog organiziranja Bošnjaka ovog vremena, ujedinit će se u Kulturno društvo Muslimana “Preporod“, osnovanog 13. septembra 1945. godine.

Ovo društvo pravno i institucionalno predstavljat će sljednika i nasljednika ranijih društava “Gajret“ i “Narodna uzdanica“ i postojat će do 10. novembra 1949. godine, kad su tadašnje vlasti praktično zabranile njegov rad, koji je obnovljen tek 5. oktobra 1990. godine, nakon demokratskih promjena u Bosni i Hercegovini.

TRT Balkan / agencije