Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić obratio se danas javnosti na press konferenciji.     Foto: AA

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić obratio se danas javnosti na press konferenciji na kojoj je govorio o borbi protiv organiziranog kriminala i visoke korupcije.

Kako je kazao, ovo je drugi put da Tužilaštvo BiH organizuje konferenciju za medije zbog usvojene strategije kojom nastoje popraviti transparentnost rada pravosuđa u javnosti.

Prva tema bila je akcija naziva "Klaster" koja je provedena ove sedmice u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) u kojoj je lišeno slobode više osoba osumnjičenih za krivična djela vezana za zloupotrebe prilikom izdavanja diploma.

“Mi u Tužilaštvu BiH smatramo da je ovo jedan od dosad najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH. Mi smo od 2021. godine sa SIPA-om provodili istražne radnje i došli smo do dokaza da u BiH postoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma, što je, smatramo, temelj za svaku drugu korupciju. Možemo zamisliti na kakav način se ponaša neko ko kupi diplomu kad uđe u organe vlasti, uključujući policijske agencije, obrazovanje, pravosuđe i zdravstvo. Smatramo da je ovo temelj sistemske korupcije i da su zloupotrebe u visokoškolskim ustanovama koje su usmjerene na nezakonito izdavanje diploma pojedinim licima katalizator sve korupcije koju imamo u BiH”, rekao je Kajganić.

Kako je kazao, koliko je taj problem izražen u BiH, najbolje će ilustrovati činjenica da je Tužilaštvo BiH došlo do dokaza da je, između ostalog, kupljena diploma i diplomiranog inženjera građevinarstva.

“Iz prethodnih dešavanja u Turskoj i Siriji vidjeli smo do kakvih posljedica može dovesti situacija koja se odnosi na nezakonite radnje u građevinarstvu. Znamo da BiH ima određena trusna područja. Ako dopustimo da diplomirani inženjeri postanu to što postanu kupovinom diplome, zbog nekoliko hiljada eura imovinske koristi dolazimo u situaciju da nam se mogu desiti slične posljedice kojima svjedočimo u Turskoj i Siriji”, rekao je Kajganić.

Tužilaštvo BiH smatra da pravna lica koja omoguće da neko za nekoliko hiljada eura stekne diplomu, ne treba ni da postoje u BiH. Dodao je da su kroz navedenu aktivnost dukomentovali nekoliko desetina aktivnosti koje se odnose na sumnjivo izdavanje diploma u cijeloj BiH.

“Ovo je samo vrh ledenog brijega. Tužilaštvo BiH je dokazalo postojanje organizovane kriminalne grupe. Prikupili smo određen dio dokaza protiv navedene grupe i danas smo uputili Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora protiv pet lica, dok smo za šest lica lišenih slobode predložili mjere zabrane“, naglasio je Kajganić.

Među uhapšenim osobama su rektori univerziteta, dekani, profesori, spoljni saradnici određenih visokoškolskih ustanova i direktori.

“Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza moguće je na određenim univerzitetima steći akademsko zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana. Navedena lica se terete za organizovani kriminal, za šta je predviđena kazna od deset godina, ili više”, rekao je Kajganić.

Dodao je da su predmetom obuhvaćeni privatni fakulteti kod kojih su dokazane zloupotrebe.

“Međutim, istraga nije ograničena samo na privatne fakultete, ako dođemo do dokaza da i na javnim fakultetima postoji toga, naravno da ćemo reagovati. Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici, govori da nesporno neko u lancu kontrole rada inspekcijskih institucija ne radi svoj posao", zaključio je Kajganić.

Istakao je da je provođenjem aktivnosti Tužilaštva BiH 2022. godine lišeno slobode 14 policijskih službenika, koji su bili direktno članovi organizovanih kriminalnih grupa. Također su uhapšeni sudija i advokat.

Na kraju je rekao da Tužilaštvo BiH nije zadovoljno kaznenom politikom sudova u državi kada su u pitanju predmeti korupcije.

“Smatramo da se kaznama koje se izriču za navedena krivična djela ne postiže generalna prevencija. Blagim kaznama se ne utiče na izvršioce da ne vrše ponovo krivična djela, isto tako se ne utiče na potencijalne izvršioce da ne pokušavaju i da ne vrše kaznena djela. Trebaju nam hrabrije sudije koje će prepoznati značaj društvene opasnosti korupcije, naročito u predmetima kao što je 'Klaster'. Kaznena politika, u takvim predmetima, treba biti oštrija", poručio je Kajganić.

Tužilaštvo BiH od policijskih agencija nije dobilo nijedan izvještaj o negiranju genocida

Glavni tužilac Milanko Kajganić osvrnuo se na problematiku s kojima se suočavaju u toj pravosudnoj instituciji kada su u pitanju predmeti koji se odnose na negiranje genocida.

Kazao je da je posao te pravosudne institucije otežan kada je u pitanju negiranje genocida jer, kako je kazao, od policije ili drugih agencija nisu dobili nijedan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Na pitanje da li će biti podignuta optužnica protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska zbog negiranja genocida, Kajganić je rekao: "U izvještaju smo naveli činjenicu da nismo zaprimili nijedan izvještaj od policijskih agencija u BiH o počinjenom krivičnom djelu, koje tretira navedenu temu. Sve ove prijave koje su podnesene Tužilaštvu BiH od fizičkih i pravnih lica, a između ostalog i protiv navedenog lica su dodijeljene u rad tužiocima. Tužioci su do sada donijeli 30-ak negativnih tužilačkih odluka. Do sada nije bilo nijedne optužnice, jer su tužioci jednostavno naišli na određene poteškoće da bi dokazali postojanje navedenog krivičnog djela, jer u javnosti se netačno krivično djelo prezentuje u smjeru zabrana negiranja genocida. Navedeno je jasno šta je biće tog krivičnog djela. Ono treba biti urađeno na način da proizvede posljedicu."

Kako je kazao, Tužilaštvo BiH je zbog problema nedostatka sudske prakse u BiH kada je u pitanju navedena problematika, sugerisalo centrima za edukaciju sudija i tužilaca u entitetima FBiH i RS-u da u 2023. angažuju međunarodne eksperte iz Evropskog suda za ljudska prava ili drugih zemalja Evrope.

Na području Bosne i Hercegovine od 28. jula 2021. godine je zakonskim odredbama zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Tadašnji Visoki predstavnik Valentin Inzko donio je 23. jula 2021. odluku o izmjenama Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

TRT Balkan / agencije