Generalna skupština UN-a će 2. maja raspravljati i o Rezoluciji o Srebrenici što je pitanje koje je već sada izazvalo brojne reakcije u regiji, naročito među zvaničnicima u bosanskohercegovačkom entitetu RS-u i Srbiji.                 Foto: Reuters

Francuska se pridružila kao kosponzor Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja treba biti izglasana u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

„Francuska se pridružuje da bude kosponzor Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Hvala našoj prijateljskoj zemlji, predsjedniku Macronu i francuskoj misiji pri UN-u“, navedeno je na zvaničnom X profilu Memorijalnog centra Srebrenica.

Podijeljena je i videoporuka francuskog predsjednika Emmanuel Macron, koji je poručio da Francuska pamti i uvijek će pamtiti patnju koju je Bosna i Hercegovina iskusila prije 25 godina u najmračnijim trenucima koje je Evropa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata.

"11. jula 1995. i u danima koji su uslijedili ovdje u Srebrenici u BiH se desila jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji. Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni. Sa dubokim emocijama pozdravljam preživjele žrtve genocida i njihove porodice i izražavam iskreno saučešće", poručio je Macron.

Generalna skupština UN-a će 2. maja raspravljati i o Rezoluciji o Srebrenici što je pitanje koje je već sada izazvalo brojne reakcije u regiji, naročito među zvaničnicima u bosanskohercegovačkom entitetu RS-u i Srbiji.

TRT Balkan / agencije