FETO ustanove u BiH s blokiranim računima i dalje duguju poreze i doprinose

FETO ustanove u BiH s blokiranim računima i dalje duguju poreze i doprinose

Prema listi PUFBiH, dug obrazovnih ustanova povezanih s terorističkom organizacijom FETO premašuje milion KM.
FETO ustanove u BiH s blokiranim računima i dalje duguju poreze i doprinose      Foto: AA

Na listi poreskih obveznika s dugovanjima po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada koju je zaključno s krajem septembra 2022. godine objavila Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, našle su se i obrazovne ustanove koje se povezuju s terorističkom organizacijom Fetulahci/FETO, a koje su aktivne u Bosni i Hercegovini.

Prema informacijama iz PUFBiH, zaključno s 31. septembrom 2022. godine, najveći dužnici su javna preduzeća, koja se nalaze u samom vrhu liste s pojedinačnim dugovanjima većim od po 100 miliona konvertibilnih maraka.

Ukupni saldo dugovanja svih 4.647 dužnika s liste iznosi 2.722.980.929,49 KM, od čega su 646.298.731,43 KM kamate.

Prema objavljenoj listi, Privatna gimnazija "Richmond Park College", obrazovna ustanova koja se povezuje s terorističkom organizacijom FETO, državi duguje više od 415.000 konvertibilnih maraka.

Međunarodna srednja škola „International High School“ ima dugovanje koje premašuje iznos od 255.000 KM.

Ustanova koja se povezuje s terorističkom organizacijom FETO, a koja djeluje u Zenici, "Richmond Park International Primary School", na ime poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada, na datum 30. septembar 2022. godine državi duguje 202.448,18 KM.

Na listi dužnika je i "Tursko-bosanski Sarajevo koledž" s dugom većim od 107.000 konvertibilnih maraka.

Dugovanje druge obrazovne ustanove koja se povezuje s terorističkom organizacijom FETO i koja djeluje u Zenici, a radi se o "Richmond Park International Secondary School", premašuje 104.000 KM.

Prema listi PUFBiH, dug obrazovnih ustanova povezanih s terorističkom organizacijom FETO premašuje milion KM. Lista uključuje dužnike s dugom iznad 50.000 KM.

Blokirani računi

Prema Izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa Centralne banke Bosne i Hercegovine zaključenom 1. novembra 2022. godine, računi dvije FETO ustanove u Zenici su blokirani.

Kako stoji u pomenutom izvještaju, račun ustanove koja se povezuje s terorističkom organizacijom FETO, a koja djeluje u Zenici "Richmond Park International Primary School" je blokiran kao i račun druge obrazovne ustanove koja se povezuje s terorističkom organizacijom FETO i koja djeluje u ovom gradu, a radi se o "Richmond Park International Secondary School".

Fiktivne izmjene vlasničke strukture

Obrazovne i druge ustanove povezane s terorističkom organizacijom Fetulahci/FETO, nakon krvavog pokušaja državnog udara koji je ta teroristička organizacija izvela 15. jula 2016. godine u Turkiye, orkestrirano su negirale povezanost s FETO-om i objavljivale informacije o prodaji i preuzimanju ustanova od trećih lica ili kompanija.

Tako su i FETO ustanove "Bosna Sema" u BiH objavile prelazak pod okrilje britanskih i američkih firmi, sve s ciljem prikrivanja povezanosti s tom terorističkom organizacijom.

Članovi terorističke organizacije FETO su nakon pokušaja puča u Turkiye kroz otvaranje preduzeća u BiH osiguravali boravišne dozvole u ovoj zemlji, odakle su sebi ili drugima osiguravali odlaske u zemlje Evropske unije.

Teroristička organizacija FETO

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča koji su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da je riječ o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Republiku Turkiye, nego i za svaku drugu zemlju u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata ukazivali turski zvaničnici.

Tokom njihovog pokušaja puča u Turkiye, ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

TRT Balkan / agencije