Fajon je izrazila zadovoljstvo dolaskom u Sarajevo nakon što je Evropska unija dodijelila Bosni i Hercegovini status kandidata te je uputila čestitku tim povodom.      Foto: AA

Potpredsjednica Vlade i slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon izjavila je da je Slovenija dala ruku i da je tu da ponudi i stručnu pomoć Bosni i Hercegovini koja će se na evropskom putu susresti sa zahtjevnim i teškim izazovima u procesu reformi.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu sa Fajon, koja boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti BiH.

Također, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je radni sastanak delegacija ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Slovenije, nakon čega su Turković i Fajon kazale da se razgovaralo o brojnim bilateralnim i regionalnim temama.

Fajon je izrazila zadovoljstvo dolaskom u Sarajevo nakon što je Evropska unija dodijelila Bosni i Hercegovini status kandidata te je uputila čestitku tim povodom.

“Slovenija je dala ruku i tu je da ponudi i stručnu pomoć Bosni i Hercegovini koja će se na evropskom putu susresti sa zahtjevnim i teškim izazovima u procesu reforme unutar zemlje. Želim vam reći da iskoristite priliku koja vam je ponuđena, da primite ruku Evropske unije koja vam je pružena, a od BiH ovisi kako će jako stisnuti tu ruku“, poručila je Fajon.

Ističući kako institucije BiH moraju uraditi svoj dio zadatka nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, Fajon je kazala da BiH za početak pristupnih pregovora treba ispuniti 14 ključnih i prioritetnih zahtjeva Evropske komisije te je naglasila da će BiH posebno morati raditi na vladavini prava i slobodi medija.

Fajon je također kazala da je s Turković razgovarala i o tradicionalno dobrim bilateralnim odnosima Slovenije i BiH te je dodala da u BiH djeluje oko stotinu preduzeća slovenskog kapitala koja upošljavaju oko 15.000 bh. državljana.

Dodala je da i trgovinska razmjena konstantno raste te je najavila da će se tokom dana sastati i sa predstavnicima privrede i akademske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Drago mi je razgovarati s mladim ljudima u BiH. Slovenija je ponudila veliku pomoć u bilateralnoj saradnji u akademskom segmentu. Oko 1.500 studenata iz BiH i iz regije ima stipendiju besplatnog školovanja u Sloveniji. Nastavit ćemo saradnju na svim poljima koliko god je to moguće bolje. Pružit ćemo vam također i tehničku pomoć na putu ka Evropskoj uniji. Trenutno je Slovenija već dala oko 25 miliona eura razvojne pomoći u BiH“, zaključila je Fajon.

Turković nakon sastanka sa Fajon: BiH potrebne stabilne vlade za nastavak rada na reformama

Nakon što je visoki predstavnik nametnuo izmjene izbornih propisa te postavio rokove, očekujemo da OHR osigura i provođenje tih propisa, ali isto tako da osigura i provođenje odluka Ustavnog suda, te da se na brz, konkretan i kredibilan način pokrene kaznena akcija za kršenje odredbi Ustavnog suda, izjavila je ministrica vanjskih poslova BiH.


Potrebno je formirati stabilne vlade na svim nivoima u Bosni i Hercegovini kako bi se mogli oduprijeti negativnim tendencijama i nastaviti raditi na reformama, izjavila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Slovenije Tanjom Fajon u Sarajevu.

Turković je zahvalila Fajon u ime građana i svoje ime za nesebični angažman i snažno zagovaranje pozitivne odluke za dodjelu kandidatskog statusa BiH.

"Zahvala, građani BiH će ovo pamtiti jer ovo je podrška koja je bila u vrlo teškim okolnostima i podrška koja nikada ne smije zaboravi. Zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju kandidatski status predstavlja jasan put za BiH i za njene građane i ostaje d mi sa svoje strane učinimo ono što možemo, da ubrzamo ispunjenje prioriteta koji su postavljeni za kandidatski status koji smo dobili", kazala je Turković.

Dodala je da je, između ostalog, BiH uspjela da sve više usklađuje svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije.

Naglasila je da je Slovenija kontinuirano podržavala evropski put BiH, a Tanja Fajon je bila neko "ko je bio snaga koja je davala nadu ovom narodu kroz svoje istupe u Evropskom parlamentu.

Bisera Turković je istakla da su tokom sastanka razgovarale o najvažnijim bilateralnim pitanjima, kao i o aktuelnoj situaciji u BiH nakon opštih izbora, situaciji na Zapadnom Balkanu, prijetnjama stabilnosti regiji, jačanju ruskog uticaja, te o nastavku evropskih reformi u državi.

Turković je Fajon upoznala i o procesu formiranju vlasti nakon izbora, navodeći da će ovaj proces očigledno vrlo brzo biti završen.

"I očekujemo da će nove snage preuzeti daljne ubrzane aktivnosti na ispunjavanju 14 prioriteta. Potrebno je formirati stabilne vlade na svim nivoima kako bi se mogli oduprijeti negativnim tendencijama i nastaviti raditi na reformama", rekla je Turković.

Dodala je da su razgovarale i o pokušajima produbljivanja podjela u BiH nasuprot evropskim vrijednostima, te da se nadaju se da će taj procjep biti prevaziđen.

"Nakon što je visoki predstavnik nametnuo izmjene izbornih propisa te postavio rokove, očekujemo da OHR osigura i provođenje tih propisa, ali isto tako da osigura i provođenje odluka Ustavnog suda, te da se na brz, konkretan i kredibilan način pokrene kaznena akcija za kršenje odredbi Ustavnog suda", rekla je ona.

O ekonomskim odnosima BiH i Slovenije Turković je rekla da su oni razvijeni, a trgovinska razmjena je dobra i postoji mogućnost za njeno širenje. Republika Slovenija se nalazi na 4. mjestu najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, ova razmjena je u konstantnom porastu, a Bih ima suficit u trgovinskoj razmjeni sa Slovenijom.

Turković je dodala da su spomenule i problem isplate devizne štednje.

"Želim da zamolim i nadležne institucije u Sloveniji da razmotre mogućnost rješavanja dvojnog državljanstva što za nas, s obzirom na veliki odljev stanovništva, predstavlja izuzetno važan zahtjev i zamolbu", dodala je Turković.



TRT Balkan / agencije