U centru Sarajeva postavljena velika zastava Evropske unije      Foto: AA

Iz Evropskog vijeća potvrđeno je da je to tijelo Evropske unije (EU) odlučilo da dodijeli Bosni i Hercegovini status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji. Nakon odobrenja lidera EU, Bosna i Hercegovina je zemlja kandidat za članstvo u EU", navodi Evropsko vijeće u saopćenju na Twitter nalogu.

Ovu odluku pozdravili su brojni zvaničnici EU.

Uz podsjećanje da je Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, na web stranici Evropskog vijeća navodi se da je status kandidata dodijeljen pod uslovom da zemlja "preduzme preporučene korake za jačanje vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i temeljnih prava".

Status kandidata za članstvo u EU dodijeljen je pod uslovom da zemlja provede korake navedene u dokumentu Evropske komisije iz oktobra 2022. o politici proširenja u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i temeljnih prava.

"Kako bi pregovori o pristupanju EU bili otvoreni, Bosna i Hercegovina mora implementirati 14 ključnih prioriteta navedenih u mišljenju Evropske komisije iz maja 2019. godine o njenoj aplikaciji za članstvo u EU, a koji se fokusiraju na oblasti demokratije i funkcionalnosti države, vladavine zakona, osnovna prava i reforme javne uprave. Mišljenje pruža sveobuhvatnu mapu puta za reforme koje će voditi i podržati zemlju na njenom putu ka integraciji u EU", navodi se.

U junu 2022. godine, Evropsko vijeće također pozvalo sve političke lidere Bosne i Hercegovine da brzo provedu obaveze navedene u političkom sporazumu i da finaliziraju ustavnu i izbornu reformu u skladu s prioritetima.

U decembru 2022. godine, nakon preporuke da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u EU, Vijeće je podvuklo hitnost da zemlja krene naprijed na svom evropskom putu, posebno kroz ispunjavanje prioriteta.

TRT Balkan / agencije