Evropski parlament će raspravljati i glasati o pristupanju Hrvatske eurozoni od 1. januara 2023.     Foto: Reuters

Evropski parlament održat će iduće sedmice plenarno zasjedanje u Strasbourgu na kojem će glasati o pristupanju Hrvatske u eurozonu od iduće godine te raspravljati o razvoju događaja na Balkanu.

Evropski parlament će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasati o pristupanju Hrvatske eurozoni od 1. januara 2023. U izvještaju se navodi da “Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura, što je rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog naroda”.

Da bi se država pridružila eurozoni, Evropski parlament mora dati svoje mišljenje o preporuci Komisije, koje se zatim prosljeđuje državama članicama na donošenje konačne odluke. Hrvatska će postati 20. članica europodručja.

Zastupnici će u utorak poslijepodne ocijeniti političku situaciju u tri zemlje pristupnice: Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

Šefovi država i vlada Evropske unije i Balkana sastali su se 23. juna, uoči posljednjeg sastanka Evropskog vijeća u Briselu, kako bi razgovarali o napretku integracije u EU i izazovima koji proizlaze iz rata u Ukrajini. O izvještajima će glasati u srijedu.

Europarlamentarci će sutra pozvati Komisiju da razvije ambicioznu evropsku strategiju za borbu protiv siromaštva do 2030. s konkretnim ciljevima i fokusom na okončanje siromaštva žena.

TRT Balkan / agencije