Sastanci se održavaju na marginama Samita lidera EU u Briselu.   Foto: AA

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel objavio je da se zajedno sa kolegama iz Evropske unije odvojeno sastao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsednikom Srbije Alekdandrom Vučićem.

“Sa Josepom Borrellom i kolegama iz EU, sastao sam se sa premijerom Albinom Kurtijem, a zatim sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je od suštinskog značaja”, naveo je Michel na mreži X.

Dodao je da očekuje da će Evropski savet nastaviti razgovore.

Na fotografijama koje je objavio vidi se da su na sastancima učestvovali pored njega i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepa Borrella, predsednik Francuske Emmanuel Macron, nemački kancelar Olaf Scholz, italijanska premijerka Giorgia Meloni i specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Nakon sastanak nije bilo izjava za medije, ali mediji prenose da su Borell i Lajčak nastavili odvojene sastanke najpre sa Vučićem, a potom i sa Kurtijem.

Kako je ranije izjavio portparol EU Peter Stano, ovi sastanci dolaze nakon posete petorice evropskih i američkih izaslanika Prištini i Beogradu prošlog vikenda, kada je od obe strane zatražena puna implementacija do sada postignutih sporazuma.

Sastanci se održavaju na marginama Samita lidera EU u Briselu.

TRT Balkan / agencije