Iz Evropske unije je saopćeno da sa zabrinutošću prate dešavanja na sjeveru Kosova.      Foto: Reuters

Iz Evropske unije je saopćeno da sa zabrinutošću prate dešavanja na sjeveru Kosova i pozvali su strane u Brisel na razgovor.
"Kao EU i države članice, veoma pažljivo i sa zabrinutošću pratimo dešavanja na sjeveru Kosova", rekao je Peter Stano, jedan od glasnogovornika Evropske komisije.
Istakao je da svi treba da ostanu mirni.
On je rekao da svaka nekoordinirana i jednostrana akcija koja ugrožava stabilnost i sigurnost i ometa slobodu kretanja svih građana mora odmah biti obustavljena.

Ističući da je dijalog jedini način za rješavanje konflikta, Stano je naveo da su u bliskom kontaktu s Kosovom i Srbijom radi smanjenja tenzija, kao i da sarađuju s međunarodnim partnerima kao što su NATO i SAD.

Navodeći da sve probleme između Srbije i Kosova treba rješavati dijalogom uz posredovanje EU, dodao je: "EU je pozvao obje strane da se sastanu u Briselu kako bi pronašle rješenja i razgovarale o načinima za sprečavanje ponovnog izbijanja ovakvih tenzija".

Situacija na sjeveru Kosova i u gradu Mitrovici jutros je bila mirna. Policija Kosova je u nedjelju zatvorila granične prelaze prema Srbiji jer su lokalni Srbi blokirali puteve uoči početka primjene recipročnih mjera Vlade Kosova.
Najprije su se u Sjevernoj Mitrovici čule sirene za uzbunu, što je bio znak građanima da počnu da se okupljaju. Potom je počelo blokiranje magistralnih puteva kamionima i drugim vozilima.
Iz kosovske policije su potvrdili da je u nedjelju, nakon blokade puteva u Sjevernoj Mitrovici, u četiri slučaja pucano na policijske jedinice, a jednom je došlo i do detonacije.

Prema ranijem saopćenju ministra unutrašnjih poslova Kosova Xhelala Svecle, u ponoć je počela primjena izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za osobe koje na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, na svim prelazima izuzev Jarinja i Brnjaka na sjeveru Kosova, koji su i dalje zatvoreni.

Prema odluci Vlade Kosova, mjere reciprociteta će se odgoditi kada "ilegalne srpske strukture uklone sve barikade i omoguće slobodu kretanja ka prelazima Jarinje i Brnjak".

"Ova odluka će se implementirati dok se ne uklone sve barikade i obezbijedi sloboda kretanja građana i robe. U trenutku uklanjanja barikada i prepreka, odluka će biti odgođena do 1. septembra", naveo je Svecla.

Prema odluci Vlade Kosova od 29. juna, u ponedjeljak, 1. augusta 2022. godine, počelo je izdavanje privremenih deklaracijskih listova na graničnim prelazima osobama koje ulaze na Kosovo s ličnim kartama Srbije. Pored toga, počinje i dvomjesečni proces preregistracije ilegalnih registarskih tablica s oznakama kosovskih gradova "PR", "KM", "PZ" i slično, koje izdaje Srbija, u tablice Republike Kosovo.

AA