Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je na Generalnoj skupštini Europskog parlamenta da je Komisija odlučila preporučiti pokretanje pristupnih pregovora s BiH.       Foto: Reuters

Komisija Europske unije (EU) objavila je da je odlučila preporučiti početak pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, jednom od zemalja kandidata.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je na Generalnoj skupštini Europskog parlamenta (EP) da je Komisija odlučila preporučiti pokretanje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Navodeći da se politika EU-a prema Zapadnom Balkanu nedavno promijenila, Von der Leyen je rekla: "Shvatili smo da nije dovoljno čekati da nam se Zapadni Balkan približi. Nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Moramo također preuzeti odgovornost i osigurati da put u EU bude moguć. Moramo to podržati na svaki mogući način."

Govoreći o napretku koji je postigla Bosna i Hercegovina, von der Leyen je naglasila da je Bosna i Hercegovina poduzela impresivne korake od kada je dobila status kandidata.

Naglasila je da je Bosna i Hercegovina u potpunosti usklađena s vanjskom politikom EU-a, ali je i interno provela reforme u važnim područjima.

Podsjećajući da je za članstvo u EU-u potreban još veći napredak, rekao je: "Međutim, zemlja pokazuje da može ispuniti kriterije za članstvo i njezini građani žele biti dio naše porodice. Iz tog razloga odlučili smo preporučiti Vijeću EU-a za početak pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom."

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo 15. februara 2016. godine, a status zemlje kandidata dobila je 15. decembra 2022. godine.

TRT Balkan / agencije