Prema rečima Stane, veoma nizak odziv, posebno kosovskih Srba, pokazuje da ovaj proces nije i ne može se smatrati uobičajenim poslom.         Foto: Reuters

Povodom vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova, portaporol EU-a Peter Stano ocenio je da ne nude dugoročno političko rešenje i da je imperativ da se hitno vrati situacija u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova.

Stano je naveo da Evropska unija priznaje da su vanredni izbori u četiri opštine na severu Kosova održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova i da su uloženi napori da se oni održe na nesmetan i uredan način, ali žali što sve stranke i zajednice nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima.

Prema rečima Stane, veoma nizak odziv, posebno kosovskih Srba, pokazuje da ovaj proces nije i ne može se smatrati uobičajenim poslom.

“Od kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije na severu Kosova u novembru 2022. godine, EU se dosledno angažuje sa obe strane kako bi olakšala njihov povratak”, naveo je Stano, saopšteno je iz EU-a.

“Ovi izbori neće ponuditi dugoročno političko rešenje za ove opštine. To se može desiti samo kroz trajni povratak kosovskih Srba u institucije i da Kosovo omogući taj povratak. Posao na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da se završi što je pre moguće”, poručio je Stano.

On je dodao da je imperativ da se hitno vrati situacija u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova.

“U tom cilju postoji hitna potreba za ozbiljnim dijalogom između Vlade Kosova i kosovskih Srba na severu. Do sada je napravljen mali napredak. Stoga nam je potrebno da obe strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze. Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije je prava platforma za postizanje ovog cilja”, kazao je Stano.

Portparol EU-a je istakao i da EU pozdravlja profesionalizam Kosovske policije, Misije EU za vladavinu prava (EULEX) i KFOR-a u obezbeđivanju bezbednog okruženja za izbore.

TRT Balkan / agencije