“Ta potpora i priznanje su od velike važnosti za nastavak našeg rada i daljnji napredak u ostvarivanju naših ciljeva“, poručila je Krišto.   Foto: Reuters

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto predvodila je bh. delegaciju u srijedu na prvom uvodnom sastanku delegacija Bosne i Hercegovine i Evropske komisije nakon otvaranja pregovora.

Sa strane EU sastanku je predsjedao generalni direktor Glavne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman.

Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine saopćeno je da je Krišto i ovom prilikom izrazila zahvalnost Evropskom vijeću i Evropskoj komisiji što su prepoznali napore i postignuća Vijeća ministara BiH i aktualne vladajuće koalicije i donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Evropske unije.

“Ta potpora i priznanje su od velike važnosti za nastavak našeg rada i daljnji napredak u ostvarivanju naših ciljeva“, poručila je Krišto.

Iskazala je i zadovoljstvo što je u izuzetnom kratkom roku uspješno organizirano ad hoc stručno, operativno i kvalitetno bh. izaslanstvo.

Podsjetila je da je cilj današnjeg sastanka pregled sljedećih koraka i dodatno pojašnjenje pregovaračkog procesa, naročito pripreme i pregleda pravne stečevine Evropske unije, kao i pregleda pregovaračke strukture u BiH, uoči nadolazeće međuvladine konferencije.

“Veoma je važno da danas, na samome početku, kao i tijekom cijelog procesa, pokažemo odlučnost i predanost uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u koji će sve vrijeme biti uključene nadležne razine vlasti”, istaknula je predsjedateljica Krišto i dodala kako današnji sastanak šalje snažnu poruku iz BiH o spremnosti za suradnju i napredak u procesu pristupanja Europskoj uniji“, kazala je Krišto.

Dodala je kako će se i naredni koraci Bosne i Hercegovine na EU putu zasnivati na dijalogu, kompromisu i uzajamnom poštivanju te kako od Evropska komisije očekuje brzu evaluaciju Programa integriranja BiH, jer je povratna informacija izuzetno važna za pripremu naredne faze bilateralnog screeninga usklađenosti zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

“Što prije dobijemo tu povratnu informaciju, to ćemo biti spremniji za sljedeće korake u procesu integracije“, poručila je Krišto i dodala da predstavnici institucija BiH intenzivno rade na ispunjavanju svih preostalih obveza.

TRT Balkan / agencije