“Naša politika prema Bosni i Hercegovini uvijek je bila iskrena, ujedinjujuća i objektivna.”      Foto: AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan pozvao je na današnjem Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina – Turkiye u Sarajevu turske investitore da intenziviranjem ulaganja u BiH doprinesu razvoju ove zemlje.
Erdogan je na poslovnom forumu u organizaciji Vijeća za poslovnu saradnju Turkiye – BiH (DEIK) i Vanjskotrgovinske komore BiH podsjetio na izvrsne bilateralne odnose dviju zemalja u vrijeme kada obilježavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ekonomske veze, kako je rekao Erdogan, pored toga što doprinose jačanju bilateralnih odnosa među državama, istovremeno doprinose i jačanju stabilnosti i blagostanja u regionu.

Erdogan je, zahvalivši DEIK-u na učešću u organizaciji foruma, istakao kako je Turkiye uvijek posebnu pažnju posvećivala odnosima sa BiH.

"Naša politika prema Bosni i Hercegovini uvijek je bila iskrena, ujedinjujuća i objektivna. Na ovom prostoru koji objedinjuje različitosti, etničke i vjerske podjele ne mogu donijeti ništa osim boli i suza", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je rekao kako su “događaji u mnogim dijelovima svijeta pokazali kako sukobi nikome ne donose ništa dobro“.

Erdogan je kazao kako je u predstojećem periodu koji donosi i izbore neophodno držati se dalje od retorike podjela, jer je to važno za ekonomiju, ali i unutarnju stabilnost Bosne i Hercegovine.
Predsjednik Turkiye je ponovio da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet, političku stabilnost i suverenitet BiH.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo zbog rasta obima trgovinske razmjene između dvije zemlje, ali i naglasio kako postoji prostor za unapređenje odnosa u ovom domenu. Podsjetio je da je obim trgovinske razmjene u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine povećan za 15 posto te da je dosegao 627 miliona dolara.

Erdogan je ponovio podršku BiH na svim poljima.      Foto: AA

Turski predsjednik je podsjetio da su tokom današnjih sastanaka razmatrani i načini dinamiziranja izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, kazavši da je to projekat mira koji ne spaja samo države, nego i ljude u regionu.

Predsjednik Turkiye je podsjetio i da turske investicije, kada se uračunaju i projekti pomoći BiH dosežu milijardu dolara. Erdogan je ponovio podršku BiH na svim poljima.

"Podvlačim da ćemo na svim poljima i dalje i uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu", poručio je Erdogan.

Džaferović: Turkiye je strateški partner BiH u svim oblastima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina – Republika Turkiye u Sarajevu izjavio je da je Turkiye strateški partner države BiH u svim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju.

"Na samom početku, zahvaljujem predsjedniku Erdoganu što je u fokus svoje posjete Bosni i Hercegovini stavio ekonomsku saradnju. Republika Turkiye je strateški partner naše države u svim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju. Zahvaljujem Poslovnom vijeću Turska – BiH i Vanjskotrgovinskoj komori, na organizaciji ovog izuzetno značajnog foruma. Od krucijalne je važnosti da imamo ovakve okvire saradnje i uspostavljanja novih poslovnih veza. Zato dajem punu podršku ovom forumu i ohrabrujem njegove organizatore da ga pretvore u redovnu manifestaciju", kazao je Džaferović te dodao:

"Kao i svi drugi fenomeni društva, ekonomija je samo poseban vid odnosa među ljudima. Ekonomske veze su veze među ljudima. Zato najbolji način da ojačamo ekonomske veze jeste da otvorimo mogućnosti upoznavanja i povezivanja privrednika. Čini mi posebno zadovoljstvo vidjeti, uz predsjednika Erdogana, uvažene ministre i privrednike."

Podsjetio je da Bosna i Hercegovina i Turkiye imaju posebne historijske, kulturne i međuljudske odnose.      Foto: AA

"Stoljećima smo živjeli u istom državnom okviru. Taj period učinio je da se znatno bolje razumijemo. Snažne kulturne i civilizacijske veze, koje su izgrađene između naših naroda, ostale su sve do danas. Zato Republika Turkiye ima specijalan značaj za Bosnu i Hercegovinu. Naši ukupni odnosi otvaraju mogućnosti i za intenzivne ekonomske odnose. U proteklih nekoliko decenija, zahvaljujući intenzivnoj saradnji vlasti Bosne i Hercegovine i vlasti Republike Turkiye na čelu s predsjednikom Erdoganom, mi smo već uspjeli napraviti važne iskorake. Naši ekonomski odnosi su snažno uznapredovali, o čemu svjedoče i egzaktni parametri", rekao je Džaferović te nastavio:

"Želim na ovom mjestu navesti dva takva parametra. Prvi parametar jeste rast naše trgovinske razmjene. Prije skoro dvije decenije, 2003. godine, kada smo potpisali prvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Turkiye, naša trgovinska razmjena iznosila je 70 miliona dolara, na godišnjem nivou. Pod kraj prošle godine, trgovinska razmjena između naše dvije države iznosila je 845 miliona dolara, a tokom ove godine očekujemo da dosegne milijardu dolara. Danas tokom jednog-dva mjeseca, Bosna i Hercegovina i Turkiye ostvare veću trgovinsku razmjenu nego ranije tokom čitave godine."

Džaferović je izrazio želju da i u idućim godinama i decenijama BiH i Turkiye nastave ovim trendom, kako bi napravili novi iskorak i kako bi u budućnosti mogli navoditi nove uspjehe i rekorde.

"Da naše namjere nisu samo lijepe želje, pokazali smo i u ovom mandatu, kada smo potpisali novi, revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye. Ovaj sporazum garantuje da ćemo vrlo brzo povećati našu trgovinsku razmjenu na preko milijardu dolara, a onda i više. Drugi parametar o kojem želim govoriti jeste – rast direktnih stranih investicija. Kada govorimo o ovome, trebamo se voditi egzaktnim podacima, govoriti jezikom činjenica, a ne stereotipa ili propagande. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, tokom prošle godina, Turkiye je na drugom mjestu najvećih stranih ulagača u Bosnu i Hercegovinu. Više od 15 posto ukupnih stranih investicija, u 2021. godini, došlo je iz Turkiye u našu zemlju. Čvrsto vjerujem da će u godinama koje su pred nama, ovaj trend još više rasti, na obostranu korist. Potrebno je posvećeno raditi kako bi se još povećala ulaganja iz Turkiye u BiH. U tome vidim svrhu i ovog foruma", istakao je Džaferović.

Poručio je također da je Bosna i Hercegovina dobra šansa za turske investitore.
"Mi se nalazimo u neposrednoj blizini tržišta Evropske unije. Također, kao država koja se nalazi u procesu integracija u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina ima povoljan ekonomski i trgovinski položaj. Nadalje, imamo snažnu tradiciju industrijske proizvodnje i kvalifikovanu radnu snagu. Postoji ogroman prostor za ulaganje u poljoprivredi, prehrambenoj i drvnoj industriji, energetici, građevinarstvu, turizmu, hemijskoj i tekstilnoj industriji, različitim uslužnim djelatnostima i brojnim drugim sferama", dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.
Džaferović je naglasio da će vlasti Bosne i Hercegovine, na svim novima, uvijek imati otvorena vrata i sluh za turske investitore.

"Ne mogu vam obećati da neće biti problema – njih uvijek i svuda ima – ali vam mogu obećati da ćete u vlastima ove države imati partnera koji će vam pomoći da ih savladate. Želim vam ugodan boravak u Bosni i Hercegovini. Želim vam da se prijatno osjećate u Sarajevu. Želim vam da steknete nova poznanstva i nove poslovne veze. Želim vam da uspijete u svome poslu. Želim da zajedno uradimo ono s čime će se nove generacije ponositi", kazao je Džaferović.
Poslovni forum je organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji s Odborom za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Turkiye (DEIK).

U sklopu programa su organizirani i poslovni susreti privrednika grupisani po privrednim sektorima. Cilj foruma je unapređenje saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye, u pogledu vanjskotrgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja.

TRT Balkan