Erbas, koji je boravio u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u razgovoru s novinarom Anadolu izrazio je zadovoljstvo zbog gostoprimstva iskazanog u BiH.      Foto: AA

Predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Turkiye Ali Erbas, koji je boravio u posjeti Bosni i Hercegovini, u razgovoru za Anadolu kazao je kako je na sastancima s rukovodstvom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedna od tema bila jačanje saradnje u oblasti obrazovanja.

Erbas, koji je boravio u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u razgovoru s novinarom Anadolu izrazio je zadovoljstvo zbog gostoprimstva iskazanog u BiH.

Osvrnuvši se na saradnju između Bosne i Hercegovine i Turkiye, Erbas je kazao kako nastoje ojačati tu saradnju ne samo na nivou Diyaneta, odnosno islamskih zajednica, nego i u drugim oblastima.

"Posebno želim istaći to da mi kao Uprava za vjerska pitanja i Fondacija Diyanet, svake godine ugošćujemo studente koji dolaze u Turkiye iz Bosne. Ima bosanskih učenika koji pohađaju naše medrese ali isto tako i studiraju na teološkim fakultetima u Turkiye. Mi ih podržavamo. Nakon završetka školovanja vraćaju se u svoju zemlju i ovdje rade kao vjerski službenici. Podržavamo i medrese u ovoj zemlji", istakao je Erbas.

Rekao je kako Turkiye i Diyanet ne samo u BiH, već i u drugim dijelovima svijeta, nastoje kroz svoje aktivnosti, kroz medrese i teološke fakultete, dati što veći doprinos kvalitetnijem obrazovanju.

"Jedno od pitanja koje se istaklo i na našim sastancima s rukovodstvom Rijaseta je pitanje obrazovanja, saradnje u oblasti obrazovanja", kazao je Erbas.

Predsjednik turskog Diyaneta je u petak predvodio džuma-namaz i kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s tim u vezi podsjetio je kako je u obraćanju vjernicima istaako važnost bratstva, jedinstva i zajedništva.

"Kada dođemo u Bosnu, osjećamo radost i sreću koju osjećamo kada odemo u bilo koji grad u našoj zemlji, jer to je amanet sultana Mehmeta Fatiha, amanet muslimanima, muslimanima koji ovdje žive. Stoga smo uvijek zajedno, i u teškim i u sretnim trenucima", rekao je Erbas.

Prisjetio se perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, kazavši da je Turkiye bila zemlja koja je pružala veliku prodršku Bosni i Hercegovini, te otkrio jedan interesantan detalj:

"Jedan moj učenik je ovdje život položio kao šehid. Zapravo, on je prvi Turčin koji je došao iz Turkiye i poginuo u bosanskom ratu. To je moj učenik Selami Yurdan, iskazujem mu rahmet. Iskazujem rahmet i Aliji Izetbegoviću, koji je bio veliki bosanski lider. Posjetili smo i njegov mezar. Proučili smo Jasin za sve šehide."

Na kraju razgovora, Erbas je izrazio posebno zadovoljstvo zbog događaja kojem je prisustvovao u petak u Sarajevu, a riječ je o promociji Enciklopedije na bosanskom jeziku "Islam kroz hadise", djelu na kojem su više godina radili turski učenjaci iz oblasti hadisa, a koji je objavila Uprava za vjerske poslove.

TRT Balkan / agencije