Zahtjevom se traži utvrđivanje nesaglasnosti odredbi osporavanih amandmana i Zakona s Ustavom Bosne i Hercegovine.     Foto: AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je danas Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH “, broj 79/22) i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH “, broj 67/22) koje je 2. 10. 2022. donio visoki predstavnik Christian Schmidt, s prijedlogom da se navedeni propisi ukinu", saopćeno je iz Džaferovićevog kabineta i dodano:

"Zahtjevom se traži utvrđivanje nesaglasnosti odredbi osporavanih amandmana i Zakona s Ustavom Bosne i Hercegovine, prije svega, u dijelu koji se odnosi na demokratsko načelo i konsekventno tome načelo vladavine prava, odnosno njegov princip pravne sigurnosti."

TRT Balkan / agencije