Džaferović: "Ono na šta nosioci zavjere nisu računali − bio turski narod."     Foto: AA

Turski narod je 15. jula 2016. godine pokazao da je dovoljno snažan da se odupre silama mraka i nemam nikakve sumnje da će zauvijek tako i ostati, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović povodom Dana demokratije i nacionalnog jedinstva, i šeste godišnjice pokušaja državnog udara u Republici Turkiye.

"Na današnji dan, ravno prije šest godina, teroristička organizacija FETO pokušala je, nasilno i protiv volje naroda, preuzeti vlast u Republici Turskoj (Turkiye). Pokrenuvši cijelu mrežu, koju je u prethodnim godinama infiltrirao u institucije, FETO je pokušao preuzeti poluge vlasti i nametnuti svoju volju turskom narodu. Nikada nećemo zaboraviti 251 čovjeka i 2.734 ranjenih u kravom pokušaju državnog udara. Nikada se ne smije zaboraviti da su teroristi okrenuli oružje na turski narod i institucije Republike Turske. Ne smije se zaboraviti da su bombardovali Parlament i pokušali da ubiju predsjednika Erdogana i ostatak državnog vrha, kako bi Turskoj nametnuli okove tiranije", kazao je Džaferović.

Istakao je da je ono na šta nosioci zavjere nisu računali − bio turski narod.

"Svjestan da sloboda nema cijenu, turski narod je izašao na ulice i goloruk se suprotstavio pučistima. Zauvijek treba pamtiti šehide koji su dali svoje živote kako bi spasili svoje porodice i svoj narod. Prijatelji se najbolje poznaju u teškim vremenima. Te noći, 15. jula, kada su turski narod i država napadnuti, državni vrh Bosne i Hercegovine je prvi reagovao, podržavši legalne vlasti i osudivši pokušaj državnog udara", podsjetio je Džaferović.

Naglasio je da, šest godina poslije, trebamo pamtiti lekcije 15. jula.

"Demokratski poredak i sloboda se nikada ne mogu uzeti zdravo za gotovo, jer su prisutne sile mraka, koje su, vođene beskrupuloznom voljom za moći, spremne nametnuti ropstvo narodu. Sloboda će biti sigurna samo ako je svijest o njenom značaju snažna. Turski narod je 15. jula 2016. godine pokazao da je dovoljno snažan da se odupre silama mraka i nemam nikakve sumnje da će zauvijek tako i ostati", dodao je Džaferović.

AA