Edtstadler je rekla da Austrija čvrsto stoji na pozicijama BiH i ostalih zemalja Zapadnog Balkana koje se tiču njihove integracije u EU.     Foto: AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se u petak sa saveznom ministricom Austrije za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karolinom Edtstadler.

Džaferović je na početku razgovora istakao da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja i da se saradnja veoma uspješno razvija u politici, ekonomiji, kulturi, odbrani, obrazovanju i svim drugim oblastima.

Zahvalio je na snažnoj podršci Austrije pri donošenju preporuke Evropske komisije o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, naglasivši da za BiH posebno ohrabrenje predstavljaju stavovi austrijskih čelnika, a naročito saveznog kancelara Karla Nehammera, koji podržavaju ubrzani put BiH, a i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, ka članstvu u EU.

Istakao je da se Austrija, kao bliski prijatelj BiH, od samog početka zalagala za brz napredak BiH u procesu pridruživanja EU.

Džaferović je tokom razgovora posebno ukazao na činjenicu da je Austrija na ekonomskom planu jedan od najvećih i najznačajnijih trgovačkih, i što je posebno značajno, investicijskih partnera u BiH s više od milijardu eura direktnih investicija.

Edtstadler je rekla da Austrija čvrsto stoji na pozicijama BiH i ostalih zemalja Zapadnog Balkana koje se tiču njihove integracije u EU.

Ocijenila je da u BiH naredni period treba iskoristiti da se postigne što više iz preporuka EU kako bi do kraja godine zaista i dobila kandidatski status za članstvo u EU, izrazivši očekivanja da će se to i desiti.

Razgovarali su i o nedavno završenim Općim izborima u BiH, uz konstataciju da je sada potrebno što prije implementirati njihove rezultate, kako bi se moglo krenuti u neophodne reforme.

Sagovornici su pozdravili odluku UN-a o produženju mandata EUFOR-a u BiH.
Sastanku su, u ime članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića, prisustvovali njihovi savjetnici Ana Trišić-Babić i Slaven Kovačević.

TRT Balkan / agencije