Đurović je istakla posjetu turskog predsjednika Reccepa Tayipa Erdogana Crnoj Gori, u avgustu 2021. godine, kao značajan podsticaj sveukupnom razvoju saradnje.      Foto: AA

Crna Gora stoji na raspolaganju Turkiye za svaki dalji vid pomoći, poručila je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović na sastanku sa turskim ambasadorom u Podgorici Barišom Kalkavanom.

Đurović je izrazila saučešće Kalkavanu povodom ogromnog broja žrtava razornog zemljotresa, koji je pogodio jugoistok Turkiye i Sirije.

„Crna Gora u ovim teškim vremenima stoji uz Turkiye i naše misli su uz prijateljski turski narod“, rekla je Đurović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je naglasila značaj savezničkih i partnerskih odnosa dvije zemlje, koji posebno dobijaju na značaju u kriznim trenucima.

„Ističući pomoć koju je Turkiye prva uputila Crnoj Gori tokom COVID-19 pandemije, Đurović je podvukla da stojimo na raspolaganju za svaki dalji vid pomoći“, kaže se u saopštenju.

U skladu sa tim, kako je navela, Crna Gora je među prvim zemljama ponudila pomoć Turkiye i uputila Tim za traganje i spašavanje od 23 člana.

Đurović je čestitala Kalkavanu stupanje na dužnost i kazala da je uvjerena da će u periodu njegovog mandata odnosi Crne Gore i Turkiye biti dodatno unaprijeđeni.

Ona je podsjetila da su u prethodnom periodu intenzivirani susreti i zvanične, odnosno radne posjete Turkiye na najvišem i visokom nivou.

Đurović je istakla posjetu turskog predsjednika Reccepa Tayipa Erdogana Crnoj Gori, u avgustu 2021. godine, kao značajan podsticaj sveukupnom razvoju saradnje.

Ona je pozdravila organizaciju trećeg Antalijskog diplomatskog foruma, koji će biti održan u martu, a koji je izuzetna prilika za povezivanje i razmjenu mišljenja lidera i zvaničnika iz svih krajeva svijeta, posebno u kontekstu prevazilaženja teških izazova.

Đurović je ukazala da odlične bilateralne odnose treba dalje unapređivati u ekonomskoj oblasti. Ona je dodala da je zadovoljna zbog značajnog prisustva i iskazanog interesa turskih kompanija koje doprinose daljem širenju privredne saradnje između Crne Gore i Turkiye.

Đurović je istakla da postoji sve dinamičnija saradnja u domenu turizma i ocijenila pozitivnim i perspektivnim uvođenje nove avio-linije od Istanbula prema Tivtu.

Ona je kazala da je saradnja u oblasti zdravstva uspješna i ocijenila da je nedavno otvaranje Centra za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju u Podgorici, turskog renomiranog zdravstvenog brenda “Romatem” naročito korisno.

Đurović je naglasila da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti poljoprivrede, koji je podstaknut potpisivanjem sporazuma o saradnji u julu prošle godine kojim je Crnoj Gori omogućeno da izvozi poljoprivredne proizvode u Turkiye po preferencijalnim uslovima.

Ona je zahvalila Turkiye na kontinuiranom stipendiranju studenata iz Crne Gore na tamošnjim univerzitetima i istakla da je to velika prilika za mlade ljude da stiču znanja i vještine u jednoj tako uspješnoj zemlji.

„Potencirajući postojanje mnogobrojne crnogorske iseljeničke zajednice u Turkiye, koja je važan most zbližavanja i učvršćivanja veza između dvije zemlje, Đurović je podsjetila da Crna Gora ima ambasadu u Ankari, generalni konzulat u Istanbulu i pet počasnih konzulata“, kaže se u saopštenju.

To, kako je navela, predstavlja najrazgranatiju diplomatsku mrežu koja Crna Gora ima u nekoj drugoj zemlji.

Kalkavan je zahvalio Đurović na prijemu i izrazima saučešća. On je kazao da je uvjeren da će turski narod iz velike tragedije koja ga je zadesila izaći još snažniji.

Kalkavan je upoznao Đurović sa trenutnom situacijom u pogođenim oblastima i zahvalio na ogromnoj pomoći koju su Crna Gora i njen narod među prvima pružili Turkiye.

Istakao je da je cilj njegove diplomatske misije unapređenje odnosa između Crne Gore i Turkiye. Ambasador Kalkavan je naglasio da su planirani brojni projekti iz oblasti medicine, turizma, obrazovanja i drugih sfera koji će dodatno osnažiti već dobru saradnju između dvije države.

TRT Balkan / agencije