Radi se o jednom o tri uslova koje je pred vlasti Bosne i Hercegovine postavila Evropska komisija s ciljem davanja zelenog svjetla za preporuku o otvaranju pregovora BiH s EU u martu.     Foto: FENA

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici u petak usvojio je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Radi se o jednom o tri uslova koje je pred vlasti Bosne i Hercegovine postavila Evropska komisija s ciljem davanja zelenog svjetla za preporuku o otvaranju pregovora BiH s EU u martu.

Zakon je ranije po hitnoj proceduri usvojen u Predstavničkom domu BiH, ali je njegovo usvajanje osporavano od delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bio je to razlog dodatnog usaglašavanja kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH nakon čega je ponovo upućen u Dom naroda na razmatranje i usvajanje po hitnoj proceduri.

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti predstavlja jedan od prioriteta koje su vlasti BiH trebale ispuniti jednako tako uz zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH kao i sudovima čije usvajanje je još uvijek na čekanju.

Usvajanjem Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u posljednji momenat je spriječen negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL).

Delegacija MONEYVAL-a boravi u BiH od 12. februara upravo s ciljem ocjene napretka BiH iz ove oblasti, a za šta je bilo neminovno usvajanje zakona.

Iz Evropske komisije nakon što Bosna i Hercegovina u decembru prošle godine nije dobila pozitivnu ocjenu za otvaranje pregovora o članstvu u EU, da je u prvom tromjesečju ove godine nužno ispuniti minimalno 3+1 prioritet iz paketa koji tretira 14 obaveza BiH iz mišljenja Evropske komisije.

Do sada je postignut i sporazum bh. institucija o otvaranju pregovora s Frontexom.

TRT Balkan / agencije