Na dnevnom redu sjednice su i dva prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, ali niti jedan nije prihvaćen na sjednici.     Foto: AA

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas održava treću sjednicu na čijem dnevnom redu je trebala biti i rasprava o izvještajima o zakonima o akcizama i o porezu, ali ta tačka dnevnog reda je skinuta pred početak sjednice.

Naime, delegati su trebali da razmatraju i izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, dostavljenim od Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, Kolegij Doma naroda je ove tačke skinuo s dnevnog reda, na šta je kritiku uputio zastupnik Šefik Džaferović i još nekoliko zastupnik, ali većina na današnjoj sjednici nije prihvatila prijedlog vraćanja tih tačaka na dnevni red. Džaferović je istakao da tačke nisu smjele biti sklonjene jer o tome treba da odlučuju svi.

“Kolegij je odlučio da toga nema na dnevnom redu. Ja mislim da vi nemate to ovlaštenje, to ovlaštenje može jedino da ima ovaj dom i nemojte uzimati sebi za posao ono što vam nije posao. Inače, nema potrebe da nas pozivate ovdje ako možete sami da utvrdite dnevni red i da donosite odluke“, kazao je Džaferović.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić je zatim dao objašnjenje u kojem je potvrdio da su jednoglasno odlučili skinuti tačke s dnevnog reda, a kao jedan od razloga je naveo promjenu vlasti i stav Kolegija da sve prvo treba pogledati novo Vijeće ministara BiH.

Na dnevnom redu sjednice su i dva prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, ali niti jedan nije prihvaćen na sjednici.

Oba zakonska prijedloga koja je Domu naroda uputio Zastupnički dom, pred zastupnicima se našao u prvom čitanju, a u parlamentarnu proceduru uputili su ih Denis Zvizdić i zastupnik iz prethodnog saziva Damir Arnaut. Zvizdić je u obrazloženju svog prijedloga naveo da je cilj da se obustavi isplata plate svim zastupnicima i delegatima, koji svjesno ili bez valjanog opravdanja odbijaju da dolaze na sjednice.

Međutim, taj prijedlog danas nije izglasan jer je Ustavnopravna komisija kazala da je neusklađen. Arnautov prijedlog predviđa umanjenje otpremnine za zaposlene u institucijama BiH sa sadašnjih 30.000 na maksimalno 10.000 KM, dok bi najniži iznos ostao na sadašnjem nivou od 5.300 KM. Ustavnopravna komisije Doma naroda dala je negativno mišljenje za ovaj zakonski prijedlog.

Na dnevnom redu je, u prvom čitanju, bio i prijedlog dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Usvojen je prijedlog poslanika Saše Magazinovića, u kojem je navedeno da se izmjene i dopune odnose na infrastrukturne radove, radi lakšeg funkcionisanja osoba sa invaliditetom. Prijedlog je usvojen i predviđa i povećanje kazni za prekršaj parkiranja na mjestima predviđenim za osobe s invaliditetom.

Na sjednici nije usvojen Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2021. godinu i Finansijski plan BHRT-a za 2022. godinu s pratećim mjerama i efektima tih mjera.

TRT Balkan / agencije