Proces je nazvao cirkusom najavljujući da će dolaziti i na sljedeća ročišta.     Foto: AA

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu nije se izjasnio o krivici navodeći da ne razumije optužnicu.

Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo BiH, Dodika i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR). Lukić je također rekao da ne razumije optužnicu.

Dodik tvrdi da je protiv njega pokrenut čisto politički proces bez ikakve pravne osnove, u kojem se žele obračunati s Republikom Srpskom i s njim kao predsjednikom naglašavajući da je Tužilaštvo BiH nelegalno jer "nigdje u Ustavu BiH ne piše da BiH ima sud i tužilaštvo.

"Ne mogu da vjerujem da u Tužilaštvu i Sudu tako zasnovanom sjede pravnici koji ignorišu činjenicu da se u Ustavu BiH kaže da jedino zakonodavnu aktivnost u BiH sprovodi Parlamentarna skupština i niko više i nemoguće da oni prihvataju da stranac koji je neovlašten, koji nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti UN, a i da jeste ne bi imao pravo, da otvaraju proces koji je isključivo političke prirode", rekao je Dodik.

Istakao je da je poštujući Ustav RS-a potpisao ukaz o proglašenju zakona koji je prošao ukupnu proceduru u Narodnoj skupštini RS-a.

Naglasio je da Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a nije pokrenuo pitanje utvrđivanja povrede vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon.

On je rekao da će se braniti na svaki način kao predsjednik RS-a jer je došao u sudnicu "gdje su jasno pokazali kako tretiraju ustavni poredak u BiH". Pojasnio je da su istaknute dvije zastave, BiH i Federacije BiH, a da nema zastave RS.

"Optužnicu sam dobio na latinici, a zna se da sam pripadnik srpskog naroda i tražio sam da mi se dostavi na ćirilici. Pokušali su da mi uvale optužnicu u toku saslušanja koja je na ćirilici, a zanemaruju moje ustavno pravo da je dobijem na pismu i jeziku koji ja razumijem. Optužnica je nerazumljiva zato što je podignuta na bazi činjenice da (op.a. visoki predstavnik u BiH Christian) Schmidt kojem je očigledno ugrožena sujeta, ovdje proglašava zakone koji govore o tome da svako onaj ko ne poštuje njegovo nedjelo može da ode u zatvor na pet godina", rekao je Dodik.

On je dodao da je ovo proces koji će pokazati da li BiH ima Ustav ili nema, a navodi da je "koliko vidi donesena i presuda".

Proces je nazvao cirkusom najavljujući da će dolaziti i na sljedeća ročišta.

Dodiku su podršku pružile kolege iz SNSD-a, zvaničnici Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, kao i građani.

Za krivično djelo za koje se terete Dodik i Lukić predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

TRT Balkan / agencije