Gaith Khalid Ibrahim Karwi iz Iraka u BiH prkosi predrasudama i niže sportske uspjehe.     Foto: TRT Balkan

Trinaestogodišnji dječak Gaith Khalid Ibrahim Karwi, rođen u Iraku, u jeku migrantske krize, preko Turkiye dolazi u Bosnu i Hercegovinu, s ocem i majkom.

Njihov zajednički cilj bio je odlazak u Njemačku, a u tom naumu uspjeha je imao jedino Gaithov otac koji će, nažalost, u toj zemlji i preminuti.

Gaith i njegova tada već samohrana majka ostaju u Bosni i Hercegovini i svoj dom stvaraju u Sarajevu.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, mladi Gaith dane ispunjava, najčešće, trenirajući taekwondo.

„Htio sam ići u Njemačku, ali sam vidio da u Bosni i Hercegovini ima jako dobrih ljudi, zemlja je sama po sebi prelijepa. Moji treneri i drugi ljudi oko mene su dobri ljudi. Ne gledaju me kao migranta. Gledaju me kao Bosanca, kao dobrog čovjeka“, ističe Gaith za TRT Balkan.

Taekwondo je počeo trenirati 2020. godine u taekwondo klubu „Šampion“, koji je te godine svoje sekcije održavao u sarajevskom naselju Vratnik.

„Dječak Gaith je jedan predivan dječak koji je u naš život došao 2020. godine. S drugovima iz mahale došao je na trening, te je uskoro zavolio ovaj sport. Mi smo, sticajem okolnosti, za jedan ramazan saznali da je on izbjeglica i nakon toga smo saznali da je jetim, da živi sam sa samohranom majkom i da nemaju primanja“, kazao je za TRT Balkan Gaithov trener, Armin Redić.

Ova saznanja ponukala su kako trenerski tim, tako i roditelje ostale djece koja su članovi kluba da pomognu dječaku iz Iraka i njegovoj majci.

„Uz naše prijatelje iz brojnih organizacija organizirali smo određene akcije pomoći. No, posebno smo se angažirali u septembru kada nam je bio cilj upisati Gaitha u školu, jer, nažalost, nije imao pravo na školovanje pošto nije bio državljanin BiH i, hvala Bogu, uspjeli smo. Gaith redovno pohađa školu, redovno dolazi na trening i prihvatili smo ga apsolutno kao da je naš član porodice, kao što i jeste“, dodaje Redić.

Od 2020. godine do danas Gaith je na taekwondo takmičenjima osvojio dvije zlatne, dvije srebrne medalje i jedan pehar, zbog čega je, ističe, vrlo ponosan.

Nakon što su majka i on aplicirali za azil, nedavno im se, konačno, ta želja i ispunila.

Stoga je sada sva Gaithova snaga usmjerena na dalje treniranje i školovanje.

Iako je prvobitno planirao svoju sreću graditi negdje drugo, u Bosni i Hercegovini ostaje, gdje će kada, kako kaže, poraste, tražiti posao, osnovati porodicu i biti pozitivan primjer bh. društvu.

TRT Balkan