Iz kabineta člana Predsjedništva BiH ističu da je Bećirović ovaj korak poduzeo "s obzirom na nastavak antidejtonske i antiustavne politike predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika".      Foto: Reuters

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zvanično je zatražio od Pravobranilaštva BiH informaciju o tome šta je kao nadležna državna institucija poduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države u vezi s izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH koje se odnose na neustavno i nezakonito reguliranje državne imovine bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH ističu da je Bećirović ovaj korak poduzeo "s obzirom na nastavak antidejtonske i antiustavne politike predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika".

U cilju pоduzimanja mjera krivičnopravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine pred nadležnim Tužilaštvom BiH, član Predsjedništva BiH Bećirović zahtijeva od Pravobranilaštva BiH, pozivajući se na Zakon o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, cjelovitu informaciju o poduzetim mjerama iz svoje nadležnosti na izvršenju konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH.

"Državni organi Bosne i Hercegovine moraju početi striktno provoditi zakonski određene nadležnosti i obaveze. Odgovorna lica u Pravobranilaštvu BiH, kao i u drugim nadležnim državnim institucijama, primaju plaće od građana Bosne i Hercegovine da bi štitili imovinske interese države, a ne spavali pred očiglednim antiustavnim i nezakonitim radnjama pojedinih predstavnika bh. entiteta RS", navodi se u saopštenju.

Iz Predsjedništva BiH podsjećaju da je Ustavni sud je 2. marta 2023. godine "u plenarnom sazivu, u predmetu broj U-5/23, rješavajući zahtjev Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH, i drugih, za donošenje privremene mjere" donio privremenu mjeru kojom je van pravne snage stavio najnoviji Zakon o nepokretnoj imovini bh. entiteta RS do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o podnesenom zahtjevu kojom će utvrditi da sporni zakon nije u saglasnosti sa članom I/1, članom III/3.b), članom IV/4.a) i e) i članom VI/5 Ustava Bosne i Hercegovine.

"Neupitna je ustavnopravna činjenica da državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini. O državnoj imovini Bosne i Hercegovine ne može biti političke trgovine. To je svetinja i ona pripada državi Bosni i Hercegovini. Nikakve prijetnje Milorada Dodika ne mogu promijeniti tu činjenicu", poručio je Bećirović.

TRT Balkan / agencije