Bećirović je uputio Prijedlog zaključaka predsjedavajućoj Predsjedništva BiH Željki Cvijanović i članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.     Foto: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je danas u proceduru zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH s prijedlogom zaključaka Predsjedništva BiH povodom eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Bećirović u zaključcima ističe kako Predsjedništvo BiH iskazuje punu opredijeljenost za očuvanje mira, tolerancije, pravde, zajedničkog života, ljudskih prava i osnovnih sloboda građana i naroda Bosne i Hercegovine.

Ističe kako organi vlasti iz entiteta Republika Srpska (RS) kontinuirano, sistematski i institucionalno atakuju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, čime nesumnjivo ugrožavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u entitetu RS svojim postupcima svjesno krše Ustav BiH i čine teška krivična djela propisana Krivičnim zakonom BiH. Dalje je naveo da predstavnici međunarodne zajednice, primarno države svjedoci Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, a posebno predstavnici Evropske unije (EU), trebaju prestati tolerirati antidejtonsku i protivustavnu politiku organa vlasti entiteta RS i da pasivnost predstavnika dijela međunarodne zajednice dodatno ohrabruje organe evlasti entiteta RS da nastave sa separatističkim aktivnostima i institucionalnim atacima na državu Bosnu i Hercegovinu i njen ustavnopravni poredak.

"EU treba u najkraćem roku, po uzoru na sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva implementirati usvojenu odluku Evropskog parlamenta kojom se traži uvođenje sankcija destruktivnim političarima koji otvoreno ruše Dejtonski mirovni sporazum", navodi se, između ostalog, u zaključcima koje je uputio Bećirović.

U obrazloženju prije samih zaključaka Bećirović je naveo kako je antidejtonsko i protivustavno djelovanje organa bh. entiteta Republika Srpska (RS) intenzivirano je od 2021. do danas, te pobrojao neke od protivustavnih i antidejtonskih akata u periodu posljednje dvije godine.

Između ostalih, Bećirović je podsjetio kako su to Zakon o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kao i brojni drugi zaključci o prenosu nadležnosti, pravosudnim institucijama i deklaracije.

Neki od navedenih antidejtonskih i antiustavnih akata entitetskih organa vlasti RS-a su djelovanjem nadležnih institucija uspostavljenih Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH stavljeni van snage. Ipak, nelegalne aktivnosti entitetskih organa vlasti RS-a jasno potvrđuju opasno plansko intenziviranje antidejtonskih aktivnosti s ciljem destruiranja mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, istakao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

TRT Balkan / agencije