Tokom razgovora, član Predsjedništva BiH Bećirović je pozvao na veće prisustvo EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i istakao važnu ulogu EUFOR-a u BiH kao garanta stabilnosti i sigurnosti.     Foto: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je novoimenovanog komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Helmuta Habermayera.

Sastanku su prisustvovali pukovnik Donal Burke, 2. vojni pomoćnik komandanta EUFOR-a i ambasador Gabor Andras Horvath, politički savjetnik komandanta EUFOR-a. Tokom razgovora, član Predsjedništva BiH Bećirović je pozvao na veće prisustvo EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i istakao važnu ulogu EUFOR-a u BiH kao garanta stabilnosti i sigurnosti.

Bećirović je poručio da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena očuvanju stabilnog okruženja za sve građane, euroatlantskoj perspektivi i doprinosu međunarodnom miru. Bećirović i komandant EUFOR-a Habermayer ukazali su na važnost implementacije Ugovora o saradnji i obuci za 2023. godinu između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, posebno s Centrom za obuku za sigurnosne operacije.

Član PBiH Bećirović je izrazio je zahvalnost na dosadašnjoj saradnji EUFOR-a s Oružanim snagama BiH i drugim institucijama u Bosni i Hercegovini.

On je odao priznanje za realizaciju dosadašnjih aktivnosti, koje su pokazale EUFOR-ove sposobnosti i EU predanost evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

Bećirović i generalmajor Helmut Habermayer izrazili su želju da se i u narednom periodu nastavi uspješna saradnja Bosne i Hercegovine i EUFOR-a, objavila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

TRT Balkan / agencije