Krišto je upoznala ministricu Van Gennip s aktualnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini.      Foto: Twitter/@KristoBorjana

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i zamjenica predsjednika Vlade Kraljevine Nizozemske i ministrica za socijalna pitanja i zapošljavanje Karien van Gennip razgovarale su na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu o proširenju Europske unije na zemlje Zapadnog Balkana.

Iz Vijeća ministara saopćeno je da je Krišto izrazila zahvalnost Vladi Kraljevine Nizozemske na potpori dodjeljivanju kandidacijskog statusa BiH tijekom prethodne godine.

Kazala je da je to bio prijeko potreban vjetar u leđa proeuropskim snagama u Bosni i Hercegovini i signal za građane da je “naše mjesto u Europskoj uniji“.

“Krišto je upoznala ministricu Van Gennip s aktualnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i ostvarenim napretkom na europskom putu. Iskazala je čvrsto opredjeljenje Vijeća ministara BiH za nastavak procesa reformi i ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Istaknula je da je temeljni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine članstvo u Europskoj uniji i da taj cilj nema alternativu u svjetlu dugoročnog osiguranja mira, stabilnosti i bolje budućnosti za sve njezine žitelje. Naglasila je da je za uspjeh reformskog procesa veoma bitna i konkretna potpora svih država članica EU-a, kao jasan i nedvosmislen signal dobrodošlice“, navodi se u saopćenju.

Uporedo s tim, Krišto je na zasebnom sastanku razgovarala i s posebnim izaslanikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

“Na sastanku se razgovaralo o kontinuiranom reformskom procesu koji Vijeće ministara BiH provodi kako bi se ubrzao europski put. Predsjedateljica je kazala je da je bila u potpunosti uvjerena da će Europska unija prepoznati napore Vijeća ministara BiH i otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kako bi se osnažio integracijski proces. Dodala je da će, bez obzira na sve, Vijeće ministara BiH uložiti dodatne napore kako bi se reforme ubrzale i dobio datum za otvaranje pregovora s EU-om. Naglasila je da europske integracije ostaju primarni vanjskopolitički cilj BiH te da integracijski proces nema alternativu“, navodi se u saopćenju.

Krišto je iskazala osobnu zahvalnost Lajčaku na njegovoj kontinuiranoj potpori i doprinosu europskoj perspektivi država regije Zapadnog Balkana.

Osim intenzivnih bilateralnih susreta tijekom dana u Davosu, Krišto je sudjelovala i neformalnom okupljanju svjetskih ekonomskih lidera “Obnavljanje vjere u globalno“.

Krišto se u Davosu sastala i s Plenkovićem

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je u Davosu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem o nastavku europskog puta BiH.

“Krišto je iskazala zahvalnost Plenkoviću na njegovom osobnom angažmanu i potpori europskom putu naše zemlje. Naglasila je kako je Hrvatska jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera i jedan od najboljih prijatelja Bosne i Hercegovine, te kako bilateralni odnosi nikada nisu bili na većoj razini“, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Sastanak je održan na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, a na njemu je naglašeno kako nastavak intenzivne suradnje u oblasti gospodarstva, infrastrukture, tehnologije i drugim sferama predstavlja zajednički interes obje zemlje.

Plenković je iskazao snažnu potporu Republike Hrvatske europskim integracijama Bosne i Hercegovine i naglasio važnost nastavka politike proširenja Europske unije.

Krišto je informirala premijera Plenkovića o pojačanim naporima Vijeća ministara BiH na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

TRT Balkan / agencije