Dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu

Dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu

U Foči je tokom agresije silovano više od 1.000 žena.
Foča je na prvom mjestu po broju ubijenih žena, a ubijeno ih je 586, dok je više od 1.000 silovano.     Foto: AA

U organizaciji Udruženja žrtava rata "Foča 92-95", u nedjelju, 18. juna, u Foči će biti obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu. U Foči je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 586 žena, a silovano više od 1.000, poručeno je na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Midheta Kaloper, predsjednica Udruženja žrtava rata "Foča 92-95", podsjetila je kako u Foči još uvijek nema niti jednog spomen-obilježja koje ukazuje na to da su u tom gradu izvršeni zločini nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

"Naša borba je borba za procesuiranje ratnih zločina. Za Foču je do sada doneseno ukupno 17 presuda za silovanje. Naravno, broj tih zločina je puno veći, a počinioci se još uvijek slobodno šetaju", kazala je Kaloper te dodala:

"Građani BiH moraju probuditi svijest da ovo nije samo 'hajmo obilježiti'. Mi šaljemo vrlo jasnu poruku i građanima BiH i svijetu, da ovdje mora postojati veća politička volja. Mi bismo voljele da nam se pridruže i pripadnice drugih nacionalnosti, da stanu zajedno s nama, rame uz rame, kako bi im dali podršku."

Kaloper je kazala kako je okupljanje građana planirano ispred sportske dvorane "Partizan" u Foči, koja je nekada bila okupljanje mladih, a onda postala najveće mučilište žena na tlu Evrope. Potom će uslijediti mirna šetnja prema glavnom trgu u Foči, gdje će biti odana počast svim ubijenim silovanim ženama, nakon čega će u rijeku Ćehotinu biti spuštene bijele ruže.

"Foča je na prvom mjestu po broju ubijenih žena, a ubijeno ih je 586, dok je više od 1.000 silovano", dodala je.

Ministar za rad i socijalnu politiku Federacije BiH Adnan Delić rekao je kako su članice Udruženja žene za primjer kako se treba boriti za svoja prava.

"Želim naglasiti koliko je važna borba i to da žrtve ne smiju osjećati bilo kakav stid. Ono što je također veoma važno jeste da imamo tranziciju i da istinu i sve ono što se desilo prenosimo na nove generacije. Volio bih i svoj djeci rođenoj iz zločina silovanja poručiti da apsolutno nije važno kako smo došli na ovaj svijet, jer niko od nas ne može birati niti na to utjecati, najvažnije je ono šta ćemo mi iza sebe ostaviti", poručio je Delić.

Zamjenica urednika BIRN-a Džana Brkanić podsjetila je kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u prošloj godini podiglo ukupno 15 optužnica koje su se odnosile na ratne zločine, dok se, kako je kazala, optužnice konkretno za zločin silovanja mogu prebrojati na prste jedne ruke.

"U mjesecu junu smo kada se obilježava Dan protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu, i za ovih pola godine Tužilaštvo BiH podiglo je samo jednu optužnicu za silovanje. Mislim da žrtve, predstavnice žrtava, muškarci i žene, ne zaboravimo da je i veliki broj muškaraca silovan tokom rata u BiH, imaju potpuno pravo da budu ogorčeni na sporost u procesuiranju ratnih zločina. Zbog toga želim da pozovem i vas kolege iz medija da pružimo stalnu podršku svim udruženjima u BiH, njihovoj borbi protiv stigmatizacije i predrasuda. Pozivam vas da izvještavamo o zločinima svaki dan", rekla je Brkanić.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. proglasila 19. juni za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu, kako bi se podigla svijest o potrebi da se okonča seksualno nasilje povezano s ratnim sukobima, oda počast žrtvama seksualnog nasilja širom svijeta i svima onima koji su hrabro izgubili živote i posvetili svoj život borbi za iskorjenjivanje tih zločina.

"Seksualno nasilje je brutalan oblik fizičkog i psihičkog ratovanja, ukorijenjen u rodnoj nejednakosti, ne samo u zonama ratnih sukoba, već u našim svakodnevnim životima. Postojanost takvih oblika nasilja uništava mir i sigurnost i razbija društvene i obiteljske veze. Sprečavanje seksualnog nasilja mora ostati jedan od naših najvećih prioriteta", riječi su glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa.

TRT Balkan / agencije