Ovom prilikom, Tokayev je zahvalio Cvijanović za posjetu Kazahstanu.       Foto: AA

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović razgovarala je u srijedu u predsjedničkoj palati “Akorda“ u Astani s predsjednikom Republike Kazahstan Kassymom-Jomartom Tokayevim.

Kako su iz Predsjedništva BiH saopštili tokom sastanka, na kojem je razgovarano o aktuelnim globalnim političkim i ekonomskim temama, sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi BiH i Kazahstana dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, te da postoje veliki potencijali za njihovo unapređenje.

Cvijanović je ukazala na potrebu jačanja političkih odnosa kroz intenziviranje zvaničnih posjeta i međusobnu podršku u multilateralnim formatima, kao i kroz razvoj privredne saradnje dvije strane.

Ovom prilikom, Tokayev je zahvalio Cvijanović za posjetu Kazahstanu i učešće na Međunarodnom forumu Astana, naglasivši da posjeta predsjedavajuće Predsjedništva BIH predstavlja dodatni impuls daljem razvoju odnosa BiH i Kazahstana u svim sferama.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o mogućnostima poboljšanja trgovinske razmjene dvije zemlje, te je u tom kontekstu Tokayev upoznao Cvijanović o mogućnostima i potencijalima kazahstanske privrede, te modelima razvoja koje ova zemlja primjenjuje.

TRT Balkan / agencije