Postoji parlamentarna većina koja će za rezultat imati novu vladu", rekao je Mandić. Foto: AA

Na sastanku koji je organizovao Demokratski front, a na kome su bili prisutni predstavnici Demokrata, GP URA, kao i ostalih partija koje su osvojile pobjedu na izborima 2020. godine, usaglašen je prijedlog sporazuma, koji će voditi u pravcu formiranja nove Vlade Crne Gore.

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, kazao je nakon današnjeg sastanka u Skupštini da je "parlamentarna većina iz augusta 2020. godine ponovo zajedno".
"Desilo se ono u šta su mnogi sumnjali. Koristeći dobru atmosferu i pronalazeći sve ono zajedničko, danas smo uspjeli da se lako dogovorimo. Narednih dana krećemo u razgovore da definišemo sve elemente. Postoji parlamentarna većina koja će za rezultat imati novu vladu", rekao je Mandić.

Kazao je da je princip koji prihvataju to da ne traže "ništa osim onoga što je narod dao".

Generalni sekretar GP URA Zoran Mikić kazao je da je postignuta "jedna vrsta načelnog sporazuma".
"Sve ovo što smo se danas dogovorili pada u vodu ako se smijeni predsjednica Skupštine Danijela Đurović. Mi očekujemo od svih subjekata da se ponašaju odgovorno. Očekujemo da što prije dođemo do termina za održavanje izbora, a prije toga da se dogovorimo oko izbora sudija Ustavnog suda. Očekujemo da oni koji su podnijeli inicijativu za smjenu Đurović, da to povuku", rekao je Mikić.

Lider SNP-a, Vladimir Joković, kazao je da vjeruje da će do dogovora doći.

Principi saradnje partija stare parlamentarne većine bazirali bi se na poštovanju izborne volje građana iskazane na izborima 2020, a ciljevi bi ostali borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i onemogućavanje bilo kakvih povrataka Demokratske partije socijalista na vlast. Nova vlada ostala bi posvećena evropskim integracijama.

Na parlamentarnim izborima koji su održani 30. augusta 2020. godine, parlamentarnu većinu formirali su koalicije okupljene oko DF-a, Demokrata i URA-e. Vlada je izbarana 4. decembra 2020. godine, a za premijera je izabran Zdravko Krivokapić, nosilac liste DF-a.

Nakon krize parlamentarne većine, nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića izglasanao je 4. februara 2022. godine, da bi novu Vladu formirali SNP-URA-SDP i manjinske partije, uz podršku DPS-a, 28. aprila 2022. godine. Za premijera je izabran Dritan Abazović.

Nova kriza vlasti nastupila je ubrzo nakon potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, a nepovjerenje Vladi izglasano je 19. augusta.

TRT Balkan / agencije