Izbor novih sudija Ustavnog suda za sada je neizvjestan, jer je potrebna podrška 54 poslanika u parlamentu.    Foto: AA

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore trebalo bi da u utorak utvrdi prijedlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, na osnovu javnog poziva od 1. avgusta.

Najviša sudska instanca u Crnoj Gori - Ustavni sud, od 13. septembra je bez kvoruma, jer prethodno nisu izabrane nove sudije. Iz Ustavnog odbora je saopšteno da je za sudije Ustavnog suda konkurisalo 17 kandidata. Za tu funkciju su se kandidovali Snežana Armenko, Alija Beganović, Tatjana Bulatović, Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica i Jovan Kojičić.

Kandidati za sudije Ustavnog suda su i Sanja Maslenjak, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić, Branislav Radulović, Enesa Rastoder i Jelena Ružičić.Ustavni sud, trenutno, od ukupno sedam, ima samo tri člana i nema kvorum za odlučivanje.

Predsjednik suda je Budimir Šćepanović, a članovi Milorad Gogić i Desanka Lopičić. Miodrag Iličković je sredinom septembra ispunio uslove za penziju. Početkom godine penzionisan je Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Izbor novih sudija Ustavnog suda za sada je neizvjestan, jer je potrebna podrška 54 poslanika u parlamentu, što u ovom trenutku nije izvjesno da će se desiti, imajući u vidu političku krizu u kojoj se Crna Gora nalazi.

Dok je bez kvoruma, Ustavni sud neće moći odlučivati u predmetima koji se tiču izbornog zakonodavstva, usklađenosti zakona i drugih propisa.

Kriza sa Ustavnim sudom traje više od godinu, raspisivano je više konkursa za izbor sudija od kojih su neki poništavani, a kandidati nisu dobili potrebnu većinu, odnosno partije se nisu dogovorile oko kandidata.

Iz Delegacije EU i diplomatskih misija država članica Unije u Crnoj Gori ranije su saopštili su da je hitno potrebno imenovanje sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca, kako bi se obezbijedilo pravilno i efikasno funkcionisanje institucija Crne Gore.

Oni su pozvali sve političke aktere da se uključe u širok i konstruktivan dijalog kako bi se izgradio konsenzus i radilo na usvajanju i implementaciji reformi koje se odnose na EU.

TRT Balkan / agencije