Kalkavan je zahvalio predstavnicima Islamske zajednice i drugim prijateljima u Crnoj Gori, što dijele bol sa turskim narodom i prisustvuju konferenciji. Foto: AA

Ambasada Republike Turkiye u Crnoj Gori organizovala je u srijedu konferenciju povodom obilježavanja 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva.

Na skupu, koji je održan u Islamskom kulturnom centru u Baru prikazana je i izložba fotografija pod nazivom "15. jul".

Ambasador Turkiye u Crnoj Gori Baris Kalkavan kazao je da se ovih dana navršava sedam godina od izdajničkog neuspjelog pokušaja puča od strane terorističke organizacije FETO.

"Prošlo je sedam godina od izdaje u kojoj je ubijen 251 naš građanin, a povrijeđeno više od dvije hiljade. Naša bolna sjećanja su još uvijek svježa", kazao je Kalkavan.

Zahvalio je predstavnicima Islamske zajednice i drugim prijateljima u Crnoj Gori, što dijele bol sa turskim narodom i prisustvuju konferenciji.

"Zahvaljujem liderima bošnjačkih i albanskih političkih predstavnika, kao i Islamskoj zajednici, koja nas je podržala u svojim molitvama. Zahvalnost i reisu Islamske zajednice", kazao je turski ambasador.

Kalkavan je istakao da je turski narod pokazao da ne oklijeva kada treba žrtvovati svoje živote u borbi za očuvanje svoje države.

"Jedan od prioriteta naše države je borba protiv FETO u državi i inostranstvu. Naše institucije su očišćene od FETO-a. Drugim riječima, lišena je paralelna država, koja je bila pretvorena u organizaciju. Ali FETO nažalost nastavlja svoje aktivnosti u inostranstvu i predstavlja bezbjednosnu opasnost u svakoj zemlji u kojoj se nalazi", kazao je Kalkavan osvrnuvši se na borbu Turkiye protiv terorističke organizacije FETO.

Pomoćnik reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Behlul Kanaqi kazao je da današnji dan budi pomiješane emocije.

"Budi u nama tugu, jer nas podsjeća na mračne, ali hvala Bogu, prolazne trenutke, koje je preživio narod Turkiye, kada su se suprostavile snage mraka i svjetla, nepravde i pravde, izdaje i bese. Ali isto tako budi i zadovoljstvo, jer je u tim trenucima narod Turkiye pokazao odlučnost i volju da se bori za svoju slobodu i pokazao cijelom svijetu da neće prihvatiti da bude ničija sluga. Mi smo kao Islamska zajednica pomno pratili ta tragična dešavanja, gdje su ljudi branili svoju slobodu i državu. Ipak, na kraju, naša sreća je bila još veća kada je demokratski izabrana vlast Turkiye, predvođena Recepom Tayyipom Erdoganom, izvojevala pobjedu nad agresijom, nepravdom i zlom", kazao je Kanaqi.

Turkiye ove godine obilježava sedmu godišnjicu neuspjelog pokušaja puča 15. jula 2016.

Otkako je proglašen u oktobru 2016. godine, zemlja svake godine obilježava 15. juli kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva, održavajući različite događaje u znak sjećanja na one koji su izgubili živote uzvraćajući pučistima i u znak sjećanja na hrabrost nacije.

Teroristička organizacija FETO i njen lider koji se nalazi u SAD-u Fetullah Gulen organizovali su 15. jula 2016. godine neuspjeli pokušaj puča u kojem je poginula 251 osoba, a 2.734 je povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije