Na sastanku koji je održan 9. novembra nije došlo do dogovora oko najvažnijih pitanja.      Foto: AA

Predstavnici političkih subjekata u Crnoj Gori na današnjem sastanku u parlamentu nisu postigli dogovor ni o jednom pitanju, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona se danas sastala s predstavnicima parlamentarnih partija, u cilju prevazilaženja političke krize u Crnoj Gori. Na sastanku se razgovaralo o neophodnosti što hitnijeg izbora sudija Ustavnog suda, završetku procesa imenovanja članova Sudskog savjeta, izboru vrhovnog državnog tužioca i reformi izbornog zakonodavstva.

"Nismo postigli dogovor ni o jednom pitanju", kazala je Đurović novinarima nakon sastanka.

Ona je rekla da je spremna da organizuje novi sastanak, ukoliko postoji volja za nalaženjem zajedničkih rješenja.

"Ali, ako ću organizovati sastanak i da svi kažu koji su problemi, ali da svi ostanu zakovani u svojim rovovima, ne vidim koja je svrha", istakla je Đurović.

Prema njenim riječima, opozicija je imala najtvrđe stavove, dok su predstavnici vlasti iznosili neka kompromisna rješenja.

"Postavlja se pitanje da li se sastajemo da bismo se sastajali ili da dođemo do rješenja", dodala je Đurović.

Kako je navela, lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović iznio je "jasan i tvrd stav" da su njihovi zahtjevi da se stave van snage izmjene Zakona o predsjedniku, da se bira Ustavni sud i dogovori datum vanrednih parlamentarnih izbora.

"Redosljed tih stavova sporan je i drugim učesnicima, tu smo i najviše zapeli u smislu dogovora. Sa strane vlasti predočeno je da prioritet bude Ustavni sud", dodala je Đurović.

S druge strane, lider Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da je država u najvećoj političkoj i institucionalnoj krizi i to je i današnji sastanak pokazao.

"Dijalog je danas prošao bez konkretnih rezultata. Kao opozicija ponovili smo jasno svoje stavove da smo spremni da damo doprinos dogovoru, ali ne na ovakav način da se izjašnjavamo o kandidatima koje je predložila parlamentarna većina, već da se pitanje vrati na početak i dijalogom dođemo do kandidata za sudije Ustavnog suda", kazao je Šehović.

On je još rekao da je na sastanku insistirano na definisanju datuma vanrednih parlamentarnih izbora.

"Jedini način za izlazak iz ovog ćorsokaka jesu vanredni izbori i izbor nove Vlade. Pozvali smo kolege iz parlamentarne većine da odustanu od svog nauma, a to je izmjena zakona o predsjedniku", istakao je Šehović.

Prema njegovim riječima, ako budu istrajavali u tome, onda je suvišan bilo kakav dijalog.

"Postavlja se pitanje onda daljeg boravka u institucijama sistema države koja je ostala bez pravnog poretka. Ako parlamentarna većina nastavi na ovakav način, nastavićemo sa vaninstitucionalnom borbom kako se to dešava i putem protesta", rekao je Šehović.

TRT Balkan / agencije