Iz ANB-a je ranije saopšteno da iza sajber napada stoje ruske službe.     Foto: AA

Povodom sajber napada na državnu informatičku infrastrukturu ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da Crna Gora ima ogromnu podršku partnera u borbi sa sajber napadom i zahvalio je službama Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i Francuske. On je istakao da su lični podaci građana sačuvani.
“Ogroman novac je uložen u atak na naš sistem”, kazao je Dukaj i dodao da Ministarstvo javne uprave ne može da utvrdi izvor napada.
On je naveo da nije bilo zahtjeva za otkup kompromitovanih podataka a, kako je rekao, Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) ima informacije odakle napadi dolaze.
“To radi ANB i ona je već iznijela svoje indikacije”, kazao je Dukaj.
Šef Operativnog tima za postupanje u sajber incidentima Dušan Polović rekao je da je zaraženo 150 stanica u deset državnih institucija.
“Zaražene stanice su isključene sa mreže i sa njih su izuzeti hard diskovi na dalje vještačenje”, naveo je Polović.
On je kazao da iza napada ne stoji individualac, već se radi o brižljivo planiranom napadu, koji je dobro finansijski pripremljen.
“Vrijednost virusa kojim je napadnut informatički sistem Vlade na dark vebu vrijedi od 100 hiljada do 2,5 miliona dolara“, rekao je Polović.
On je naglasio da bi u ovom trenutku bilo kakvo ishitreno ili nekontrolisano puštanje servisa moglo da uzrokuje ozbiljne posljedice. “Određeni broj radnih stanica jeste kompromitovan”, naveo je Polović.
Iz ANB-a je ranije saopšteno da iza sajber napada stoje ruske službe. Upravo je iz ANB-a stiglo upozorenje Elektroprivredi Crne Gore da može biti predmet sajber napada, zbog čega su elektrane prešle na manuelni sistem upravljanja.

TRT Balkan / agencije