Na ovogodišnjim parlamentarnim izborima kandidate za poslanike najavilo je 16 partija i građanskih lista.     Foto: AA

Večeras u ponoć ističe rok za predaju lista Državnoj izbornoj komisiji (DIK) za predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori koji će se održati 11. juna.

Na ovogodišnjim parlamentarnim izborima kandidate za poslanike najavilo je 16 partija i građanskih lista, a većina njih će ih dostaviti danas - kada je posljednji rok za to.

Do sinoć su Državnoj izbornoj komisiji (DIK) spiskove za poslanike predali Narodni pokret "Pravda za sve", Pokret za promjene i građanski pokret "Preokret", dok se ostalih 13 očekuje večeras do 24 sata.

Za najviše mjesta u državnom parlamentu takmičiće se opoziciona koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je nosilac liste Danijel Živković (v.d. predsjednika partije) a čiji su dio Socijaldemokrate, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca.

Tu je zatim Pokret Evropa sad (PES) za koji se procjenjuje da će biti najjača politička snaga i čiji je nosilac liste Milojko Spajić, bivši ministar finansija i predsjednik stranke, a koja je ostvarila dobar rezultat na lokalnim izborima i dobila šefa države Jakova Milatovića.

Na listi PES-a, koju je sinoć utvrdio Glavni odbor i koja će nositi ime stranke, biće još Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića, Stranka pravde i pomirenja Seida Hadžića, Građanski pokret CIVIS, Novska lista.

Kada je u pitanju dio partija, bivšeg saveza Demokratskog fronta, nosilac liste poslanika trebalo bi biti Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije, koja je u subotu formalizovala svoju odluku. Nova je to učinila juče na partijskim organima.

Za izbornu trku se sprema savez Demokrata i GP URA, koji je će predvoditi Aleksa Bečić, zatim Socijaldemokratska partija čiju će listu nositi član Predsjedništva i gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

Socijalistička narodna partija (SNP) juče je utvrdila koalicioni nastup sa Demosom Miodraga Lekića, koji je do sada bio u koaliciji sa Demokratama.

O zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima pregovaraju Prava Crna Gora i Demohrišćanski pokret (DHP) i planiraju širi savez sa još nekoliko političkih grupacija - od kojih neke imaju i odbornike.

Kada su u pitanju stranke nacionalnih manjina, Bošnjačka stranka juče je saopštila da je njena lista “Jasno je! - Bošnjačka stranka - mr. Ervin Ibrahimović”.

Albanske stranke izlaze u dvije koalicije i to Albanski forum (Nik Đeljošaj) i koalicija Forca i Demokratska partija.

Hrvatska građanska inicijativa će danas predati samostalnu listu, a njen nosilac je Adrijan Vuksanović.

DIK-u je najavljena i lista”La casa de papel”, u kojoj su hrvatska i italijanska manjina, saznaju. Takođe, dvije građanske liste se takmiče za poslanička mjesta

Nosilac liste Preokreta je Srđan Perić, koji će na izborima nastupiti pod sloganom: “Preokret za sigurnu Crnu Goru”. Izbornu listu najavio je i građanski pokret “Možemo”.

TRT Balkan / agencije