Biračka mjesta biće otvorena u nedjelju od 07 do 20 sati.     Foto: AA

Izborna tišina uoči nedjeljnih lokalnih izbora u Podgorici i u još 13 crnogorskih opština počela je u ponoć, a glasačko pravo ima oko 350.000 građana.

Osim u Podgorici izbori će biti održani u Baru, Bijelom Polju, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Zeti, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.
U glavnom gradu Crne Gore u izbornoj trci biće osam lista.

Žrijebanjem je utvrđeno da će na prvom mjestu biti lista “SNP - Temeljno za Podgoricu – mr Nebojša Vuksanović”, na drugom “Svetosavska srpska lista – Saberimo se za Nemanjin grad - mr Mirko Rmandić”, dok će na glasačkom listiću pod brojem tri biti lista “Evropa sad! Za Podgoricu”.

Na četvrtom mjestu je lista “Idemo ljudi”, koju čini koalicija Demokrate – Ujedinjena – Demos, a peta “Demokratski front – za budućnost Podgorice”, koju čine Demokratski front, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Jugoslovenska komunistička partija.
Na izborima učestvuju i liste “Može Podgorica – Ovo je naš grad!”, koju čine URA, Civis i Albanska alternativa i “Preokret”.

U izbornoj trci je i lista “Svi za naš grad – dr Ivan Vuković”, koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Liberalna partija, Građanska inicijativa “21. maj”, Demokratska unija Albanaca, Bošnjačka stranka, Nova ljevica i Demokratska romska partija.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, najviše glasača je u glavnom gradu, 143.523, u Baru 39.854, Bijelom Polju 39.469, Pljevljima 24.592, a u Rožajama 22.806.
U Budvi imaju 18.783 glasača, Danilovgradu 13.179, Zeti 12.524, Tivtu 11.993, Plavu 9.364, Kolašinu 6.097. Na Žabljaku biračko pravo ima 3.031 građanin, Plužinama 2.382, Šavniku 1.968.

Biračka mjesta biće otvorena u nedjelju od sedam do 20 sati.

MUP je ranije saopštio da uvid u birački spisak glasač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica svakim radnim danom od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu. Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet-portala www.biraci.me.

“Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa”, kaže se u saopštenju.
Podsjeća se da je MUP, uoči održavanja lokalnih izbora, oformilo call-centar sa jedinstvenim brojem 19820.

“Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka – ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem mjestu glasa”, navode iz MUP-a.

TRT Balkan / agencije