Za usvajanje dnevnog reda glasalo je 39 zastupnika, dok je 41 bio protiv.     Foto: AA

Zastupnici crnogorskog parlamenta neće danas raspravljati o skraćenju mandata Skupštini, jer dnevni red vanredne sjednice nije usvojen.

Za usvajanje dnevnog reda glasalo je 39 zastupnika, dok je 41 bio protiv. Prijedlog o skraćenju mandata Skupštini je podnio predsjednik države Milo Đukanović.

On je danas, uoči početka sjednice, došao u Skupštinu.

Đukanović je u obrazloženju za skraćenje mandata parlamentu naveo da se nisu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

“Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u sto kraćem roku”, smatra Đukanović.

To će, kako je ocijenio, omogućiti izbor vlade koja će djelovati u punom kapacitetu.

Đukanović je naglasio da regionalni globalni kontekst i političko-sigurnosni izazovi, ekonomski i finansijski problemi Crne Gore, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu vladu.

TRT Balkan / agencije