Članovi Zajedničkog kolegija PS BiH razgovarali sa predsjednicom Slovenije

Članovi Zajedničkog kolegija PS BiH razgovarali sa predsjednicom Slovenije

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma PS BiH razgovarali sa predsjednicom Republike Slovenije.
Dodaje se da je predsjednica Slovenije istakla da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji te „da se nada da će 21. mart kada Vijeće Evropske unije donosi odluku o otvaranju pregovora biti dan u kojem ćemo, kako je rekla, zajedno slaviti“.            Foto: AA

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar koja boravi u višednevnoj radnoj posjeti BiH.

„Tokom razgovora izražena je zahvalnost Republici Sloveniji na istrajnoj podršci putu Bosne i Hercegovine ka europskim integracijama te nada da će ona biti nastavljena i u narednom periodu kada se nakon usvajanja reformskih zakona očekuje otvaranje pristupnih pregovora BiH sa Evropskom unijom“, saopšteno je iz PS BiH.

Dodaje se da je predsjednica Slovenije istakla da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji te „da se nada da će 21. mart kada Vijeće Evropske unije donosi odluku o otvaranju pregovora biti dan u kojem ćemo, kako je rekla, zajedno slaviti“.

Ona je podsjetila da treba učiniti maksimalne napore kako bi bio iskorišten izuzetno povoljan trenutak za ulazak u proces pregovora jer predstojeći izbori za organe Evropske unije i period poslije njih mogli bi znatno usporiti pristupne procese.

Ekonomska saradnja dvije prijateljske zemlje i njen obim danas su ocijenjeni visokom ocjenom. Međutim, naglašeno je da postoje i prostor i zajednički interes da se ona još više proširi.

Predsjednica Slovenije posjetila i NATO Štab Sarajevo

Zamjenik komandantice NATO Štaba Sarajevo, brigadir Bahri Yildiz, sastao se danas u kampu Butmir s predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, koja boravi u višednevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka, brigadir Yildiz je zahvalio Sloveniji na predanom doprinosu timu NATO Štaba Sarajevo, kao i kontinuiranom partnerstvu s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Tokom posjete, predsjednica Pirc Musar iskazala je snažnu opredijeljenost za evropske i euroatlantske integracijske procese BiH.    Foto:   AA

„Brigadir Yildiz je također zahvalio Sloveniji na doprinosu paketu za izgradnju odbrambenih sposobnosti BiH, čiji je jedan dio pokazan prošle sedmice tokom posjeta delegacije Sjevernoatlantskog vijeća kasarni Rajlovac“, navodi se u saopštenju iz NATO Štaba Sarajevo.

Dodaje se da su obje strane naglasile koristi od uzajamne pomoći između Slovenije i Bosne i Hercegovine u slučaju prirodnih katastrofa, kakve su bile poplave koje su pogodile BiH 2014.godine, kada su pripadnici Vojske Slovenije došli pomoći lokalnim zajednicama u sanaciji, kao i angažman resursa OS BiH na pomoći slovenačkom narodu nakon razornih poplava u ljeto 2023.godine.

Tokom posjete, predsjednica Pirc Musar iskazala je snažnu opredijeljenost za evropske i euroatlantske integracijske procese BiH, te daljnje jačanje sposobnosti Oružanih snaga BiH.

TRT Balkan / agencije