Članovi Predsjedništva BiH su informisali Michela o trenutnim političkim i ekonomskim prilikama u Bosni i Hercegovini.          Foto: AA

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su u srijedu u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom.

"Na sastanku je razgovarano o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, u kontekstu dobijanja kandidatskog statusa i ispunjavanja uslova za dalji napredak na putu ka Evropskoj uniji", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Dodaje se da su ovom prilikom, članovi Predsjedništva BiH informisali Michela o trenutnim političkim i ekonomskim prilikama u Bosni i Hercegovini, kao i prioritetnim zadacima koji u narednom periodu očekuju institucije na svim nivoima vlasti.

"Tokom sastanka je istaknut značaj brze implementacije izbornih rezultata, kao i intenziviranja dijaloga relevantnih političkih aktera u cilju što efikasnijeg sprovođenja reformskih procesa, očuvanja političke stabilnosti i ubrzanog ekonomskog razvoja", istaknuto je u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Michel: Predsjedništvo BiH ima važnu zadaću da ubrzano nastavi sa neophodnim radom

Odluka Evropskog savjeta iz decembra da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata predstavlja istorijski trenutak i signal da Evropska unija podržava evropske težnje građana BiH. Predsjedništvo BiH ima važnu zadaću da maksimalno iskoristi ovaj jedinstveni zamah i ubrzano nastavi s neophodnim radom, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel.

Michel je objasnio da je neophodno provođenje obaveza iz Briselskog političkog sporazuma iz juna 2022. godine i koraka u skladu s preporukama Evropske komisije iz oktobra.

Naglasio je da reforme i ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ostaju ključni za dalji napredak BiH na njenom evropskom putu. Iz Delegcije Eu u BiH je saošteno da je Michel ohrabrio Predsjedništvo da zajedno sa Savjetom ministara izradi konkretnu mapu puta za implementaciju ključnih prioriteta sa preciznim rokovima za svaki korak.

"On je također naglasio i potrebu brzog ovlašćivanja Savjeta ministara da zaključi revidirani Sporazum o statusu sa Frontexom i da bez odlaganja potpiše i ratificira regionalne sporazume o mobilnosti kako bi se stanovništvu donijele praktične i opipljive koristi", navodi se u saopštenju.

Istakao je i važnost usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Michel je naglasio kontinuiranu spremnost Evropske unije da prati i podrži BiH u ovim naporima.

TRT Balkan / agencije