Billstrom je izrazio namjeru Švedske da jača i gradi odnose s Bosnom i Hercegovinom.     Foto: AA

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su ministra vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasa Billstroma.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su izrazili zadovoljstvo posjetom Billstroma, uz ocjenu da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske prijateljski, sa intenzivnim političkim dijalogom i bez otvorenih pitanja.

Dobre političke odnose ne prate razvijeni ekonomski odnosi, te je izražena namjera da u narednom periodu dođe do intenziviranja ekonomske saradnje.

Istakli su važnost povezivanja privrednih subjekata dvije zemlje i zainteresovanost za švedske investicije, za koje postoje brojni i neiskorišteni potencijali u Bosni i Hercegovini. Posebnu vezu dvije zemlje predstavlja brojna dijaspora iz Bosne i Hercegovine, koja uspješno živi i posluje u švedskom društvu.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su rekli da će regulisanje ugovornih odnosa dvije zemlje, iz svih oblasti od interesa, doprinijeti razvoju ekonomske saradnje, na obostranu korist.

Izrazili su zahvalnost na višedecenijskoj kontinuiranoj podršci Švedske održivom razvoju Bosne i Hercegovine, reformskom i evropskom putu zemlje, putem brojnih projekata od značaja za sve građane u zemlji.

Billstrom je izrazio namjeru Švedske da jača i gradi odnose s Bosnom i Hercegovinom.

Ponovio je podršku Švedske provođenju reformi na putu ka članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te istakao važnost reformskog procesa za ekonomski napredak i prosperitet zemlje.

U programu trenutnog švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, podržan je proces integracija Bosne i Hercegovine i zemalja regije u EU i njihova važnost za stabilnosti i budućnost Evropske unije.

TRT Balkan / agencije