Danas u 13 sati je održan prvi dio 75. sjednice i ona će se održavati po potrebi u nastavcima.              Foto: AA

Zbog novonastale situacije vezano za poplave u Bosni i Hercegovini, dva dana prije održavanja lokalnih izbora u BiH, Centralna izborna komisija BiH je u stalnom zasjedanju.

Danas u 13 sati je održan prvi dio 75. sjednice i ona će se održavati po potrebi u nastavcima.

U cilju donošenje potrebnih odluka vezanih za izborni procesuirati Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je usvojila nekoliko zaključaka prema kojima se od svih općinskih/gradskih izbornih komisija traži dostavljanje kompletne informacije o situaciji na terenu u smislu sigurnosti izbornog materijala, pristupačnosti biračkim mjestima, stanju putne komunikacije ja slično, a što može utjecati na normalno odvijanje izbornog procesa.

Rok za dostavu informacija je sutra učiniti 11 sati, nakon čega će se steći uvjeti da Centralna izborna komisija BiH donese potrebne odluke o eventualnom odlaganju izbora u skladu s članom 14.2 Izbornog zakona BiH.

Centralna izborna komisija BiH će se obratiti ja Vijeću ministara BiH, entitetskim ja kantonalnimvladamajasvim nadležnim upravama civilne zaštite da hitno informiraju Centralnu izbornu komisiju BiH o svim odlukama koje donesu u vezi situacije s poplavama ja klizištima, ali da Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostave ja sve druge informacije s kojima raspolažu a koje su relevantne za organizaciju izbora.

Centralna izborna komisija BiH će putem saopćenja i objavama društvenim mrežama redovno obavještavati javnost o svim aktivnostima i odlukama koje bude donosila.

Pozivamo sve u Bosni i Hercegovini, posebno medije da ne objavljuju neprovjerene informacije uvezi s izbornim procesom uBosna jaHercegovini ja na taj način spriječe širenje dezinformacija.

Sve pootrebne informacije CBiH je objavio i na današnjoj press konferenciji i u saopćenju za javnost koje je dostupno na linku https://www.izbori.ba/?Lang=3&CategoryID=64&Id=539

​​​​​​​Centralna izborna komisija BiH izražava najdublje saučešće članovima porodica stradalih u poplavama ja klizištima koja su zadesila pojedine općine/gradove u BiH.

TRT Balkan / agencije