U ponoć ističe rok za utvrđivanje preliminarnih rezultata općih izbora održanih 2. oktobra.     Foto: AA


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje ima manje glasačkih listića u odnosu na broj potpisa, po službenoj dužnosti naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši uvid u vreće sa glasačkim listićima za druge nivoe datog biračkog mjesta, kako bi se utvrdilo da li je birački odbor nedostajuće glasačke listiće upakovao u neku drugu vreću.

Ukoliko se u nekoj drugoj vreći pronađu nedostajući glasački listići Glavni centar za brojanje će utvrditi izborne rezultate za taj nivo sa tim glasačkim listićima.

Uvid u sadržaj vreća sa glasačkim listićima potrebno je izvršiti za osam biračkih mjesta i uvid je potrebno izvršiti odmah.

”Danas ćemo u poslijepodnevnim satima, da li u ranim poslijepodnevnim satima ili kasnim poslijepodnevnim satima održati još jednu sjednicu na kojoj ćemo raspraviti prijedlog odluke o utvrđivanju rezultata Općih izbora 2022. godine”, kazao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH.

Podsjećamo, danas u ponoć ističe rok za utvrđivanje preliminarnih rezultata općih izbora održanih 2. oktobra.

Nakon što budu objavljeni preliminarni rezultati, počinje teći rok za žalbe i prigovore, poslije čega bi CIK početkom novembra trebalo da objavi i konačne izborne rezultate.

TRT Balkan / agencije