"U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona“, saopštili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR).       Foto: AA

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je danas obavijest o primjeni naloga od 12. aprila 2022. godine na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske 20. februara 2023.

“Nalogom visokog predstavnika od 12. aprila 2022. godine prvobitno je suspendovan prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS-u, koji je usvojen u februaru 2022. godine, a stavljen van snage odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 22. septembra 2022. godine. U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona“, saopštili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR) te nastavili:

“Nalog od 12. aprila 2022. godine sada se primjenjuje na novi Zakon RS-a sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s ovim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost.“

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje ovog pitanja.

TRT Balkan / agencije