Pozvao političare da pronađu trajno rješenje da bi se u budućnosti spriječile ovakve situacije.      Foto: AA

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je u četvrtak odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Schmidt je donio "sistemski mehanizam za prevazilaženje zastoja“ koji će stupiti na snagu ukoliko parlament ne usvoji amandmane na Ustav FBiH u roku od godinu dana.

On je rekao da je vodeći princip koji slijedi prilikom donošenja odluka je ono što u najboljem interesu BiH i svih njenih građana naglašavajući da ne djeluje u prilog ili protiv bilo kojeg naroda ili stranke.

Podsjetio je da je prije tri sedmice uputio poziv političarima da riješe zastoj u procesu formiranja Vlade, gotovo sedam mjeseci nakon održavanja izbora.

"Za to vrijeme puno toga se dogodilo, ali ništa se nije promijenilo", rekao je on.

Rekao je da je dobio jedan prijedlog za formiranje Vlade, čiji je etnički sastav bio u skladu sa Ustavom, koji nije prošao jer se nisu slagali potpredsjednici FBiH, te da drugih prijedloga nije bilo.

"Volja birača ne smije se ignorisati. To je suština demokratije", rekao je visoki predstavnik.

Istakao je da je zbog toga donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH.

"Ovom odlukom želim okončati postojeći zastoj i omogućiti Predstavničkom domu da ispuni svoju ustavnu dužnost i glasa o imenovanju i izboru nove Vlde FBiH", rekao je Schmidt.

Dodao je da je preduzeo sam ovakve aktivnosti jer Ustav ne daje konkretan i kompletan odgovor ukoliko se nađemo u situaciji u kakvoj smo se našli.

Pozvao političare da pronađu trajno rješenje da bi se u budućnosti spriječile ovakve situacije.

O sistemskom mehanizmu je rekao:

"Ovaj mehanizam podrazumjeva transparentan proces predlaganja premijera i razradu prijedloga za vladu, a rješava zastoje uz puno poštivanje prava svih konstituivnih naroda i uz ravnotežu sa građanskim demokratskim principima kao uz ukidanje diskrimacije grupe ostalih", rekao je on.

Istakao je da odluka stupa na snagu čim bude objavljena na web stranici OHR-a, što će se desiti večeras.

"Uključuje i kratki dio gdje se poziva Predstavnički dom da krene sa glasanjem o Vladi. To nije moj posao, to je zadatak za izabrane zvaničnike", rekao je Schmidt.

Dodao je da je dio takozvanog trajnog rješenja za ovaj problem jači integritet izbora, obzirom da su iznesene vjerodostojne optužbe na račun predizbornih i postizbornih manipulacija.

"U cilju poboljšanja integriteta izbora izmijenio sam krivične zakone kako bi uključio novo krivično djelo - podmićivanje na izborima", rekao je Schmidt i dodao da se time omogućava efikasno sankcionisanje svih slučajeva podmićivanja izabranih zvaničnika.

Dodao je da je cilj prevencija sistemske korupcije koja je glavni kamen spoticanja i nanosi ogromne štete kako po ekonomiju tako i po svakodnevni život građana.

On je istakao da je potrebno učiniti više kako bi se ojačao integritet izbora i vratilo povjerenje građana u izborni proces, pozivajući političke lidere da hitno počnu rješavati ovo pitanje.

"Ne bi trebali imati u budućnosti izbore gdje će građani sumnjati da li su njihovi glasovi izbrojani kako treba", naglasio je Schmidt.

TRT Balkan / agencije