Cavusoglu - Turković: Uz jaku Turkiye i Zapadni Balkan je sigurniji i jači      Foto: AA

Uz jaku Turkiye i Zapadni Balkan je sigurniji i jači, izjavila je u ponedjeljak u Ankari ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

"Zahvalni smo na ulaganju izuzetnih napora za napredak i stabilnost na Balkanu. Kontinuirano jačanje Turkiye, njene globalne i geopolitičke uloge, kao i njen ekonomski, tehnološki i svaki napredak nas u BiH raduje. Uz jaku Turkiye i Zapadni Balkan je sigurniji i jači. Bez jake Turkiye pitanje je šta bi bilo, sigurno ni Zapadni Balkan ne bi bio miran", izjavila je Turković.

U tom kontekstu posebnu je važnost pridala je Diplomatskom forumu u Antaliji, koji je kako je kazala, objedinio različite interese zemalja Zapadnog Balkana, doprinoseći na taj način sigurnosti čitave regije.

"Historija povezuje dvije naše dvije zemlje, a vjerujem da dijelimo i zajedničku budućnost u Evropskoj uniji i NATO savezu. Kao što znate, BiH je nedavno dobila status kandidata za članstvo u EU-u, za nas je to važan korak u pravcu gdje želimo ići. Naravno, svjesni smo da to neće biti lako", rekla je Turković.

Investiranje u regiju

Istakla je da Turkiye ima važnu i konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu kada su u pitanju investicije te je podsjetila da je u 2021. godini ta zemlja bila drugi najveći investitor u BiH.

"Naravno, ekonomsku saradnju trebamo jačati i tu vidimo snažnu volju s turske strane. Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, imamo vrlo sadržajne odnose. Turkiye ove godine, 29. oktobra, obilježava 100. godišnjicu Republike. Unaprijed čestitamo ovu značajnu godišnjicu i želimo puno uspjeha u budućnosti, želimo čvrstu i jedinstvenu Turkiye pod vodstvom predsjednika Erdogana", poručila je Turković.

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu je izjavio kako su mir i stabilnost na Balkanu od izuzetne važnosti te kako to za Turkiye nije samo želja već poduzima konkretne korake za mir, stabilnost i ekonomski razvoj na Balkanu.

"Turkiye pridaje veliku važnost stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini i snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine", poručio je Cavusoglu.

Dodao je kako je najveća želja Turkiye da što prije dođe do formiranja vlasti u Bosni I Hercegovini.

"Još jednom želim ponoviti da smo protiv svih vrsta stranih intervencija u ovaj proces", naglasio je Cavusoglu.

Istakao je da je Turkiye među zemljama koje daju najsnažniju podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama.

Kada je riječ o bilateralnim ekonomskim i trgovinskim odnosima, Cavusoglu je kazao kako Turkiye i BiH jasno koračaju ka zacrtanom cilju trgovinske razmjene od milijardu dolara. Istovremeno se povećava broj turista, kako bosanskohercegovačkih u Turkiye, tako i turskih koji posjećuju BiH. Kazao je kako se nada da će u najkraćem roku biti priveden kraju i proces oko putovanja s ličnim kartama između Turkiye i BiH.

Nije ostvaren željeni rezultat u borbi protiv FETO-a

Jedna od tema bila je i borba protiv terorističke organizacije FETO, odgovorne za pokušaj puča u Turkiye 2016 godine.

"Sa žaljenjem želim kazati da u kontekstu borbe protiv FETO-a u Bosni i Hercegovini nije ostvaren željeni rezultat. Stoga je naše najveće očekivanje i od sljedeće Vlade koja će biti uspostavljena da nam pruži konkretnu podršku u borbi protiv FETO-a", poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je iznio i zabrinutost zbog sve većeg broja rasističkih napada u BiH.

“Bilo je napada na džamije u Bosni i Hercegovini, učinit ćemo sve da se Bosna i Hercegovina ne vrati u devedesete”, rekao je Cavasoglu.

Naglasio je kako je veza Turkiye s Balkanom vrlo jaka te da su to historijske veze.

"Danas, iako neke zapadne zemlje pokušavaju vidjeti Turkiye kao konkurenta na Balkanu, mi nikoga ne vidimo kao konkurenta. Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina trebaju podršku svih. Stabilnost na Balkanu nam je izuzetno važna. Mi kada to kažemo to nije samo naša želja već poduzimamo konkretne korake za mir, stabilnost i ekonomski razvoj na Balkanu", kazao je Cauvsoglu, navodeći primjer autoputa Sarajevo - Beograd.

TRT Balkan / agencije